ZPM vabi na poletje s prijatelji

Objavljeno: 16. 7. 2020 ob 10:52 - posodobljeno: 16. 7. 2020 ob 15:03 | Avtorica: Petra Likar

Poletje nas razvaja s toplimi sončnimi žarki in svojimi dolgimi dnevi, otroci pa na polno uživajo v počitnicah. Med tednom skupina otrok preživi v počitniškem varstvu Zveze prijateljev mladine Idrija, kjer se pod budnim očesom ZPM-jevih vzgojiteljic zabavajo, ustvarjajo, tekmujejo in pletejo nova ter utrjujejo stara prijateljstva.

zpm3-15-7-20.jpg

Prvi otroci v varstvo pridejo že nekaj minut pred sedmo uro zjutraj, le približno pol ure kasneje pa je že pošteno živahno. Ob 8. uri se skupini pridružijo še najbolj zaspani in dan se lahko začne. Najprej se okrepčamo z zajtrkom po izbiri, najbolj priljubljena jutranja jed so kosmiči z jogurtom ali pa karkoli z visoko vsebnostjo čokolade. Tako imamo vsi dovolj moči za celodnevne aktivnosti. Veliko je igre na prostem, večino časa preživimo kar v parku pred Mladinskim centrom Idrija, včasih se odpravimo tudi na igrala v Mejci ali pa se udeležimo aktivnosti v okviru programa Počitnikarija. Tako smo v prvih tednih že obiskali Filmsko gledališče Idrija, kjer smo si ogledali družinski film, v organizaciji Geoparka Idrija smo se udeležili gozdnih iger na rakah in si ogledali mestni čebelnjak ter s pomočjo čebelarja ustvarili čudovite izdelke iz čebeljega voska. Matevž Šlabnik iz Društva Idrija 2020 nas je popeljal na sprehod po idrijskih rudarskih hišah in nam povedal ogromno zanimivih stvari o dediščini Idrije, ugotovili smo tudi, da je v Idriji veliko več starih rudarskih hiš kot smo sprva mislili in smo sedaj med hojo po mestu veliko bolj pozorni na strme strehe in majhna okna. 

Obiskal nas je tudi popotniški fotograf Iztok Bončina, ki nam je ob čudovitih fotografijah pripovedoval zanimive zgodbe o otrocih s celega sveta. Videli smo kako prosti čas preživljajo majhni Eskimi, kako se šolajo otroci v Afriki, kakšni izvrstni potapljači so otroci iz Salomonovih otokov in tudi kako otroci v Aziji staršem pomagajo zaslužiti denar za preživetje cele družine. Za nekaj športne aktivnosti smo se udeležili plesne delavnice v Plesnem klubu Idrija, kjer smo z Ano Trček dobro razgibali svoje sklepe in se naučili kar nekaj novih plesnih korakov. Preizkusili smo se tudi v balinanju, ki ga je za nas organiziral Balinarski klub Kolektor Idrija in nekaterim je premetavanje krogel po balinišču šlo zelo dobro od rok. Po dopoldanskih aktivnostih smo pošteno lačni, zato vsak dan komaj čakamo, da odhitimo v gostilno Kos, kjer si napolnimo želodčke in se odpravimo nazaj v mladinski center, kjer ob umirjeni igri počakamo na čas za odhod domov.

Zveza prijateljev mladine Idrija poleg počitniškega varstva v mesecu juliju in avgustu organizira še druge aktivnosti, ki otrokom popestrijo prosti čas. Ena najbolj pričakovanih je velika strateška igra, ki bo potekala v Mejci. Takšne igre se ponavadi igramo na letovanjih, ker pa na morje letos ne moremo, bomo igro na temo rudarstva pripravili kar v Idriji! Gre za igro, kjer morajo ekipe opraviti različne zabavne naloge, da pridobijo surovine, ki jih potrebujejo za zmago. Da pa stvar ni prelahka, se v igro vedno vključi tudi kakšen nepridiprav, ki nam krade dragocene surovine, zato se mu nikakor ne smemo pustiti ujeti. Alenka Pirih nam bo v Mejci predstavila jogo za otroke. V svet gibanja nas bo popeljala na igriv, otrokom bližji način. Zelo težko pričakujemo tudi predstavitev Bike parka v Idriji, ki nam jo bodo pripravili fantje iz Društva Zakonctedna. V mesecu avgustu bomo izdelovali še origami dinozavre, slike iz naravnih materialov in kamnite kaktuse. Odpravili se bomo na pohod na Pšenk, se učili streljanja na strelišču v Idriji in možgančke razmigali na delavnici legorobotike v Idriji in Cerknem.

Za nekatere aktivnosti v okviru Počitnikarije so mesta še prosta, zato vas vabimo, da pobrskate po naši spletni strani, kjer dobite vse potrebne informacije kako se nanje prijaviti.