ŠPORT

Znova dokazali, da je Idrija središče slovenskega relija

Objavljeno: torek, 9. 11. 2021 ob 8:44 | Avtor besedila: Erik Logar

S 14. izvedbo Rally-ja Idrija se je končalo državno prvenstvo najbolj priljubljene avtošportne panoge v Sloveniji in ponovno imajo idrijski tekmovalci obilo razlogov za zadovoljstvo - kar trije so namreč osvojili naslov državnega prvaka med vozniki. V skupni razvrstitvi je to Rok Turk, v diviziji 3 Matic Humar in v diviziji 1 Nejc Mrak.

jure-jereb-9-11-2021.jpg

foto: Uroš Modlic

Na reliju v Idriji je tokrat nastopilo 78 posadk in že obisk gledalcev na sobotnem testu je nakazal, da bodo imele posadke podporo številnih gledalcev in kljub manjšim padavinam v nedeljskem jutru, se je to tudi uresničilo. Malce več sivih las je kratkotrajno deževje povzročilo tekmovalcem zaradi izbire gum, obenem pa že tako zahtevne preizkušnje še dodatno otežilo. Rok Turk s sovoznikom Vilijem Ošlajem (hyundai i20 R5) je dirko tudi v teh razmerah začel odločno in takoj prevzel vodstvo ter ga nato povečeval iz preizkušnje v preizkušnjo. Po najhitrejših časih na vseh odpeljanih hitrostnih preizkušnjah sta Turk in Ošlaj v cilju slavila zanesljivo zmago s prednostjo minute in 42 sekund pred italijansko posadko Laurencich – Mlakar (škoda fabia evo R5) in Turk je sezono zaključil z zmago na vseh relijih letošnjega državnega prvenstva. Dve tretjini relija sta bila na tretjem mestu Darko Peljhan in Matej Čar (mitsubishi lancer evo IX), a sledile so tehnične težave na njunem dirkalniku, zaradi česar sta ostala brez boja za zmagovalni oder. Tega je na koncu osvojila avstrijska posadka Julian Wagner – Hanna Ostlender (opel corsa rally4), ki je bila obenem najhitrejša posadka z vozilom s pogonom na en par koles. Sta pa Peljhan in Čar reli sključila na petem mestu in bila ob tem tretja v razvrstitvi državnega prvenstva. Prednju se je uvrstila še posadka Žakelj - Selan (peugept 208 T16).

reli-9-11-2021-2.jpg

foto: Nataša Kuštrin

reli-9-11-2021-3.jpg

foto: Timotej Curk

Uvrstitve idrijskih dirkačev na 14. Rally-ju Idrija
/ idrijski dirkači so označeni z odebeljenimi črkami /

Rok Turk – Vili Ošlaj (hyundai i20 R5): 1. mesto skupno, 1. DP Slovenije
Darko PeljhanMatej Čar (mitsubishi lancer evo IX): 5. mesto skupno, 3. DP Slovenije
Aleks Humar – David Kavčič (citroën DS3): 7. mesto skupno, 5. DP Slovenije, 2. divizija 2
Martin MlinarMiran Mlinar (peugeot 208 R2): 9. mesto skupno, 7. DP Slovenije, 4. divizija 2
Jan Medved – Izidor Šavelj (ford fiesta rally 4): 13. mesto skupno, 11. DP Slovenije, 7. divizija 2
David PivkTadej Rupnik (MG ZR 105): 15. mesto skupno, 13. DP Slovenije, 1. divizija 1
Jan Oblak – David Vončina (peugeot 208 rally 4): 16. mesto skupno, 14. DP Slovenije, 9. divizija 2
Jan MrakLuka Kuštrin (MG ZR 105): 17. mesto skupno, 15. DP Slovenije, 2. divizija 1
Nejc MrakDarko Vončina (suzuki swift): 18. mesto skupno, 16. DP Slovenije, 3. divizija 1
Simon MlinarErik Bizjak (peugeot 208 R2): 22. mesto skupno, 18. DP Slovenije, 10. divizija 2
Nik Prunk – Hana Vihtelič (peugeot 208 R2): 27. mesto skupno, 20. DP Slovenije, 11. divizija 2
Jure JerebBoštjan Vidmar (volkswagen polo): 31. mesto skupno, 22. DP Slovenije, 5. divizija 1
Aljoša Mlakar – Nives Jurca (MG ZR 105): 35. mesto skupno, 24. DP Slovenije, 6. divizija 2
Primož Tavčar – Matic Kogej (ford fiesta rally 4): 37. mesto skupno, 25. DP Slovenije, 14. divizija 2
Denis Dekleva – Silvo Likar (zastava yugo): 47. mesto skupno, 33. DP Slovenije, 14. divizija 1,

3. Yugo pokal

Odstopile so posadke: Humar Peternel (renault clio), Plesničar Intihar (opel astra), Mikuž – Dernikovič (vw polo) in Mrak Dernovšek (zastava 850)

V razvrstitvi divizije 2 je bil v boju za zmago Aleks Humar, ki je tokrat nastopil z novim sovoznikom Davidom Kavčičem, ob tem pa prvič z vozilom citroën DS3. Povratnik na relijih je svoje oddelal po pričakovanjih, dosegal odlične čase, a zamuda v časovno kontrolo in posledično 30 sekund časovnega pribitka, je pomenila, da višje kot do drugega mesta v diviziji 2 ni šlo - za dobrih 9 sekund sta zaostala za posadko Škulj – Ocvirk (ford fiesta rally 4). Vse do zadnje hitrostne preizkušnje sta bila v boju za tretje mesto te divizije Martin in Miran Mlinar (peugeot 208 R2), prav na zadnji preizkušnji pa, z zaostankom štirih sekund, nazadovala na četrto mesto. Naslov državnega prvaka v tej diviziji sta osvojila Marko Grossi in Tara Berlot (peugeot 208 rally 4), ki se ob tem veselita tudi naslova podprvaka generalne razvrstitve.

rok-turk-9-11-2021.jpg

foto: Bruno Sotenšek

Neposreden boj za naslov prvaka pa se je na idrijskem reliju odvijal v diviziji 1. Luka Brus in Mitja Ločnikar (renault clio rally 5) sta imela le 8 točk prednosti pred posadko Nejc MrakDarko Vončina (suzuki swift). Brus je dirko začel odločno, bil najhitrejši med vozniki te divizije na prvi preizkušnji, a že na naslednji zapeljal s ceste in s sovoznikom sta bila primorana odstopiti. Mrak pa kljub temu ni popuščal in se celoten potek dirke boril za zmago, a na koncu moral priznati premoč tako posadki David PivkTadej Rupnik (MG ZR 105) kakor tudi svojemu starejšemu bratu Janu Mraku, ki se je s sovoznikom Luko Kuštrinom (MG ZR 105) po nekajletnem premoru ponovno predstavila domačemu občinstvu. Pivk je bil tesne zmage, drugouvrščenega je prehitel za dve sekundi in pol, zelo vesel, še posebej, ker je sezono pričel z nesrečo na ajdovskem reliju, pri kateri je bil dirkalnik povsem uničen. Razplet boja med bratoma Mrak je bil neizprosen povsem do konca, šele na zadnji preizkušnji je Jan uspel prehiteti Nejca, končna razlika pa vsega 1.8 sekunde.

humar-peternelj-9-11-2021.jpg
reli-9-11-2021.jpg

foto: Nataša Kuštrin

Na reliju je nastopilo 78 posadk, do cilja pa jih je uspešno pripeljalo 58. Med tistimi, ki so dirko predčasno zaključili, sta bila tudi Matic Humar in Matic Peternel, ki sta na drugi preizkušnji doživela nesrečo.

Z uspehi so idrijski dirkači še enkrat več dokazali, da je Idrija center slovenskega relija. Osvojili so naslove državnega prvaka v skupni razvrstitvi, diviziji 1 in diviziji 3, le v diviziji 2 je naslov »romal« v drugo slovensko mesto. Turk pa se je s petim naslovom državnega prvaka izenačil na »večni« lestvici prvakov z Aleksom Humarjem, oba pa zaostajata le za Peljhanom, ki je bil državni prvak šestkrat. Veliko možnosti pa je, da bo tudi ta lestvica že prihodnje leto malenkost spremenjena.