Zmeda in skrbi v Novi Gorici

Objavljeno: petek, 22. 1. 2021 ob 7:44 - zadnja posodobitev: 22. 1. 2021 ob 8:11 | Spletno uredništvo

V zadnjih sedmih dneh je bilo v goriški statistični regiji potrjenih 614 okužb, to je v povprečju 87,7 na dan, oziroma 74,1 preračunano na 100.000 prebivalcev. To je trenutno drugo najvišje dnevno povprečje med vsemi slovenskimi regijami, saj na državni ravni znaša povprečje 60,6. Skupno število doslej okuženih v trinajstih občinah severne Primorske je 6.473.

covid-22-1-2021-5.jpg

Ko je že kazalo, da se bo tudi na severnem Primorskem krivulja novih okužb le obrnila izraziteje navzdol, pa zadnji podatki niso nič kaj spodbudni. Še 143 potrjenih primerov, od tega kar 50 v mestni občini Nova Gorica in 33 v občini Ajdovščina. Goriška statistična regija je še naprej tik pod vrhom (pred njo je le posavska) glede na število okužb tako v 7-dnevnem kot 14-dnevnem obdobju.

V Novi Gorici so v sredo opravili 303 hitrih testov, pozitivnih jih je bilo 29, kar predstavlja 9,6 % testiranih. Znova povečano število ljudi je tudi posledica spoznanja, da jih na odvzem brisa napotijo različna podjetja, so v poročilu zapisali v štabu CZ mestne občine Nova Gorica. Skupaj z izvajalci množičnega hitrega testiranja iz Zdravstvenega doma Nova Gorica, tako v pogovorih s čakajočimi ugotavljajo, da podjetja, kjer so že prisotne posamezne okužbe in bi želela uvesti hitre teste, na trgu, menda, nikakor ne uspejo dobiti razpoložljivih strokovnih izvajalcev za opravljanje le teh.

Ob tem ZD Nova Gorica in občinski štab CZ Nova Gorica opažata, da na hitro testiranje prihajajo tudi posamezniki, ki so se pred kratkim že testirali s PCR metodo in so bili pozitivni ter so, oziroma bi morali biti, v samoizolaciji. Prihajajo tudi taki, ki imajo očitne simptome koronavirusa in bi se morali najprej javiti osebnemu zdravniku, ki bi jih po protokolu in navodilih pristojnih napotil na PCR test. Skoraj pri vseh teh so bili hitri testi pozitivni.

vir: Covid-19 sledilnik

Primeri po regijah na 1.000 prebivalcev

vir: Covid-19 sledilnik

navednice-modre_edited.png

Vse skupaj je zelo neodgovorno in s tem prihaja tudi do ogrožanja tako osebja, ki izvaja testiranje, kot tudi drugih čakajočih.

Na testiranje prihajajo tudi posamezniki, ki so šele pred dnevi preboleli koronavirus in se jim ni potrebno testirati. Večina jih je bila na hitrem testu pozitivnih. »Vse skupaj je zelo neodgovorno in s tem prihaja tudi do ogrožanja tako osebja, ki izvaja testiranje, kot tudi drugih čakajočih. Zaradi velike množice pa prihaja tudi do nezadovoljstva in ogorčenosti, celo verbalnih konfliktov, saj so morali precejšnje število občanov zavrniti, ker je testiranje predvideno le v določenem časovnem okviru,« je za medije povedal namestnik poveljnika CZ Nova Gorica Simon Vendramin.