Zlati rog v roke Florjanu Lampetu 

Objavljeno: torek, 26. 1. 2021 ob 14:45 | Avtor besedila: Lovrenc Habe

Kulturno umetniško društvo Sloga Črni Vrh je letošnjo tradicionalno Inventuro, v kateri pregledajo dogodke na planoti in dodajo humorne in glasbene vložke, zaradi epidemije preselilo na splet. Potekala je v treh dejanjih.

Prvo dejanje se je zgodilo v soboto, 16. januarja zjutraj. V njem so pregledali zimsko in pomladansko dogajanje, s poudarkom na prepevanju Kekčeve pesmi v času prve karantene, pregledu dela krajevne skupnosti in občinski proslavi. Ravno ko so želeli ugibati, ali bodo zid na pokopališču uspeli sanirati do konca naslednjega leta, je vsem zmanjkalo elektrike.

Zato so v drugem dejanju, ki se je zgodil istega dne, le da 12 ur kasneje, govorili o poletju in poletnem prostem dogajanju na planoti. Omenili so 15. letnico oratorija, pa dva filma mladih filmarjev, novo zastavo na Veliki peči in svežo fasado koče na Javorniku. V pregledu niso spregledali obletnice edine še živeče prebivalke vasi Javornik, ki bo avgusta praznovala 100. rojstni dan. Zimsko pravljico so pričarali Rudolfovi zvončki s pesmijo Glej zvezdice božje. Drugi del inventure pa se je nepričakovano in hitro končal, saj je moral »gospod predsednik Štefan Habe« urediti jaslice, v katerih so svojo vlogo imele tudi pijane ovce, industrijska cona v Črnem Vrhu in Jelko Kacin.

Se je pa zato najbolj resen in slovesen del Inventure zgodil v nedeljo, 17. januarja zvečer. Tedaj so člani upravnega odbora KUD-a Sloga Valentina Rupnik, Štefan Habe, Neža Rudolf, Manca Rudolf in Lovrenc Habe podelili priznanje zlati rog. Gre za priznanje posamezniku ali društvu, ki je v preteklem letu s svojim delom ali dosežkom pripomogel k prepoznavnosti kraja ali pa je poskrbel, da se imajo vsi, ki tam živijo, še boljše. Letos so zmagovalca izbrali člani upravnega odbora KUD-a Sloga, v prihodnjih letih pa bodo zmagovalca z glasovanjem določili vsi člani društva. »Zlati rog izhaja iz starodavne zgodbe o Bkožajfarjih, rog, kot tak, pa je simbol borbenosti, vztrajnosti in zanesljivosti. In prav borbenost, vztrajnost in zanesljivost so vrednote, ki jih ima letošnji dobitnik zlatega roga leta,« so zapisali v obrazložitvi.

zlati-rog-26-1-2021-4.jpg
zlati-rog-26-1-2021-2.JPG

Priznanje zlati rog je prejel oče Storžic in predsednik društva Trma Florjan Lampe. V filmski predstavitvi je bila predstavljena celotna zgodba Storžic, od mlake, ki je služila živini, do slovesne otvoritve lanskega septembra. Da je do otvoritve prišlo, se gre zahvaliti prav letošnjemu dobitniku. Florjan Lampe je po prevzemu priznanja povedal, da je to priznanje vsem, ki so bili pri izgradnji Storžic zraven. »To priznanje bo viselo v družabnem prostoru v Zadlogu, ko ga bomo imeli,« je še povedal Florjan Lampe.

Z veselimi in dobrimi mislimi ter skladbo Sex bomb kvinteta Vrh Male gore pa so zaključili tradicionalno prireditev.