ČAS IN LJUDJE

Zlati olimpijci na poštnih znamkah

Objavljeno: torek, 23. 11. 2021 ob 11:04 | Spletno uredništvo

Nova serija poštnih znamk je posvečena zlatim slovenskim olimpijcem. Na njih Pošta Slovenije predstavlja športno plezalko Janjo Garnbret, ki je prva prejemnica zlate olimpijske medalje v zgodovini športnega plezanja, kolesarja Primoža Rogliča in kanuista na divjih vodah Benjamina Savška.

znamke-23-11-2021-2.jpg
znamke-23-11-2021.jpg
znamke-23-11-2021-3.jpg

Pošta Slovenije že tradicionalno zaznamuje vsakokratne prejemnike zlatih olimpijskih medalj z izidi priložnostnih poštnih znamk. Od leta 1991 do danes je vse slovenske zlate olimpijske medalje obeležila na priložnostnih poštnih znamkah.

Z izdajo znamke je tako obeležila naslednje zlate olimpijske medalje: Iztoka Čopa in Luke Špika v veslanju (Sydney 2000), Rajmonda Debevca v streljanju (Sydney 2000), Primoža Kozmusa v metu kladiva (Peking 2008), Urške Žolnir v judu (London 2012), Tine Maze v alpskem smučanju (Soči 2014) ter Tine Trstenjak v judu (Rio de Janeiro 2016). Ne gre prezreti tudi znamke zlate olimpijske medalje strelke Veselke Pevec, ki jo je osvojila na paraolimpijskih igrah 2016 v Riu de Janeiru.

Z izdajo znamke je Pošta Slovenije obeležila zlate olimpijske medalje Iztoka Čopa in Luke Špika, Rajmonda Debevca, Primoža Kozmusa, Urške Žolnir, Tine Maze, Tine Trstenjak in Veselke Pevec

Znamke s športno tematiko, ki jih je Pošta Slovenije doslej izdala že več kot 60, še posebej olimpijske, so popularne in zelo zanimive med zbiratelji. Znamke so velik promotor naše države, saj bodisi preko albumov zbirateljev ali poštnih pošiljk potujejo v skoraj vse države sveta. Nedvomno največji promotorji naše države pa so športniki. Ko zlijemo torej uspeh športnika s poštno znamko, prav gotovo dobimo pravo malo umetnino, ki na uspešen in unikaten način trajno zapiše športni uspeh v času in prostoru.