Zlati kamen za najbolj razvojno prodorno občino Idriji

Objavljeno: 12. februarja 2020 ob 8:01 / posodobljeno: 12. februarja 2020 ob 9:09

Župan Tomaž Vencelj je sinoči v Kristali dvorani v Ljubljani prevzel nagrado Zlati kamen 2020 za najbolj razvojno prodorno občino v državi. Nagrado mu je izročil predsednik vlade Marjan Šarec. Nagrado »občina zdravja« je prejel Tolmin, nagrado »lokalni skupnosti prijazno podjetje« pa Plastika Skaza.

Avtor: spletno uredništvo

slika (2).png

foto: Bobo

Župan Tomaž Vencelj se je v nagovoru po prevzemu nagrade zahvalil za priznanje in poudaril zgodovinsko dejstvo, da si je Idrija v vsej 500-letni zgodovini vedno prizadevala za razvijanje inovacij. Na to je vedno vplival tudi rudnik živega srebra, ki je bil na področju tehnične opremljenosti in uporabe sodobnih inovativnih tehnologij vedno med najprodornejšimi obrati v Evropi. Očitno je nekaj tega duha ostalo v mestu in občini tudi po zaprtju rudnika, ki se je iz paradnega konja slovenskega rudarstva s 1.300 zaposlenimi pred 50 leti po zaprtju prelevil v turistični in zgodovinski biser.

Nagrada »Zlati kamen« je skupni projekt dveh podjetij, podjetje SBR skrbi za vsebinski, Planet GV pa za organizacijski in poslovni razvoj. O dobitnicah nagrade Zlati kamen odloča strokovni svet, v katerega so vključeni strokovnjaki s treh slovenskih univerz in iz prakse. Kot je dejala Vesna Mikolič iz Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, ki vodi strokovni svet, je konkurenca huda.

Občino Idrija, ki je bila dobitnica nagrade Zlati kamen že leta 2012, so v obrazložitvi opisali kot kraj tehnoloških pionirjev, od koder se sodobne rešitve širijo po Sloveniji. Kot so navedli, ponuja zgleden razvojni model, z izrazito modernimi, v prihodnost usmerjenimi potezami.

slika.png

»Idrija je kraj tehnoloških pionirjev, od koder se širijo sodobne rešitve po Sloveniji. Ponuja zgleden razvojni model, z izrazito modernimi, v prihodnost usmerjenimi potezami. Posebnost Idrije je v tem, da združuje na videz nezdružljive elemente: Idrija je obenem odmaknjena in kozmopolitska, poudarja dediščino, a obenem prav iz te dediščine izpeljuje izrazito tehnološko obarvan in v prihodnost naravnan razvoj kraja,« so zapisali podeljevalci nagrade v utemeljitvi. Med drugim so izpostavili, da je Idrija prvo pilotno mesto v japonsko-slovenskem projektu gradnje pametnih energetskih omrežij Nedo. Pametne trajnostne rešitve za manjšo porabo energije v Idriji vpeljujejo in razvijajo tudi o okviru projekta 3-Smart (Smart Building - Smart Grid - Smart City).

Rdeča nit letošnjega izbora je bila namreč usmerjena v pripravljenost občin na prihodnost, in sicer katere med njimi so znale najbolje integrirati sodobne tehnologije v razvoj kraja in kje so razvoj zasnovali tako, da kar najbolje odgovarja na glavne izzive prihodnosti v naravnem in širšem družbenem okolju.

Za regijske zmagovalke so sinoči, poleg občine Idrija, ki je zmagala v zahodni Sloveniji, razglasili še občino Trbovlje v osrednji in jugovzhodni Sloveniji, občino Krško v regiji od Koroške do Posavja, in občino Maribor v vzhodni Sloveniji. Poleg njih so bile finalistke še občine Kranj, Jezersko, Domžale, Slovenske Konjice, Velenje, Cerkvenjak in Murska Sobota.

»Prav je, da se zavedamo, kaj imamo pokazati in da ni vse slabo,« je dejal predsednik vlade Marjan Šarec v nagovoru zbranim. Ko gre za razvoj slovenski občin, situacija po njegovi oceni še zdaleč ni črna. »Zadeve so na visoki ravni, težave so s črpanjem evropskega denarja, tega se je treba zavedati, vendar če pogledamo današnje dobitnike priznanj in celotno akcijo, smo lahko precej optimistični,« je še dodal premier v odhajanju. Dotaknil se je tudi vprašanja financiranja občin in povprečnine, ter napovedal zakon, s katerim bodo občinam odvzeli del nalog in jim s tem olajšali delovanje. Vsekakor pa se bo po njegovih besedah nova vlada soočila s popolnoma istimi težavami: občin ne bo nič manj, zahtev ne bo nič manj, reševati bo morala nakopičene težave, ki so se nabirale dolga leta in ne samo zadnje leto in pol.

Podelitev nagrade Zlati kamen občini Idrija je na družabnih medijih spodbudila številne komentarje. Rdeča nit teh pa je geografska izpostavljenost Idrije ter katastrofalna cestna infrastruktura tako od Idrije proti Logatcu kot tudi po dolini Idrijce proti Mostu na Soči.

navednice-modre.jpg

Nemalo sem se začudil, ko je bila danes naša občina Idrija že drugič nagrajena z nagrado Zlati kamen. Očitno nas drugi ocenjujejo manj kritično, kot se ocenjujemo sami.

Tomaž Vencelj

slika (1).png