AKTUALNO

Zlata plaketa Zvezi borcev Krnice-Masore

Objavljeno: petek, 23. 7. 2021 ob 8:13 | Spletno uredništvo

Kot poročajo Idrijske novice je Zveza združenj borcev za vrednote NOB krajevni organizaciji Zveze borcev za vrednote NOB Krnice-Masore podelila zlato plaketo, kot eni izmed najboljših krajevnih organizacij ZB v Sloveniji. To visoko priznanje je predsedniku krajevne borčevske organizacije Pavletu Carlu 22. junija na slavnostni seji predsedstva svečano izročil predsednik Zveze združenj borcev NOB Slovenije Marjan Križman.

Borci - 23-7-21.jpg

Člani organizacije so bili ob podelitvi presenečeni, hkrati po izredno ponosni na visoko priznanje za njihovo delo, kar jih bo spodbujalo k še aktivnejšemu delu v tej organizaciji. Tako priznanje predsedstvo Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije podeljuje za uspešno promocijo vrednot dogodkov NOB, za ohranjanje številčnosti organizaciji ZB, skrb za vzdrževanje in urejanje spomenikov in spominskih obeležji na padle partizane in umorjene aktiviste NOB ter civilno prebivalstvo med NOB.

Na območju gorskih vasi Krnice-Masore so bili med drugo svetovno vojno, razen redkih izjem, vsi krajani naklonjeni OF, in veliko jih je tudi aktivno sodelovalo z OF. Velika večina krajanov je odšla tudi v partizane, šest udeležencev je v borbi izgubilo svoje življenje. Številni so bili med umorjenimi aktivisti NOB in nedolžni civilni prebivalci s strani nacističnega in fašističnega okupatorja ter domobrancev pobiti, požgane pa so bile tudi njihove domačije. Zaradi ohranjanja spomina na padle partizane in umorjene žrtve je borčevska organizacija ZB Krnice-Masore posebno skrb posvečala postavitvi spomenikov in spominskih obeležij na padle in umorjene žrtve. Postavila je kar devet spomenikov in spominskih obeležji, med katerimi je bila postavljena tudi spominska plošča na delovanje Okrevališča št. 2 v Peklu Vojaške partizanske bolnišnice Pavla in spominska plošča v spomin delovanja partizanske osnovne šole v sedanji lovski koči Jelenk med NOB.

»Organiziramo spominske prireditve, pri čemer pa se srečujemo tudi z določenimi problemi, saj so posamezni občani izraziti nasprotniki organizacije takih spominskih prireditev. Zaradi očitnega sovraštva do ZB poskušajo celo onemogočiti prireditve tudi z nasiljem in lažnim obdolžitvami nekaterih članov ZB, pri čemer jih lažno obdolžijo, češ, da so jim povzročili škodo na premoženju« je ob prevzemu priznanja povedal Aldo Carli. 

»Člani ZB se upravičeno sprašujemo, zakaj tako nekulturno in primitivno ravnanje posameznikov, saj se po naših informacijah to ne dogaja v nobeni drugi krajevni organizaciji ZB. Po drugi strani pa je nesporno, da imajo organizirane prireditve v počastitev spomina na padle partizane in umorjene žrtve med NOB tudi pozitivne učinke, saj prihajajo na te prireditve ljudje tudi iz drugih krajev Slovenije, s čimer se na nek način promovira naša gorska vas.«

ALDO CARLI