Žiga Zois bo dobil spominsko ploščo v Trstu

Objavljeno: 23. januarja 2020 ob 7:14 / posodobljeno: 28 januarja 2020 ob 20:47

Avtor: spletno uredništvo

Po številnih pozivih uglednih Tržačanov in izidu knjige Marije Kacin o povezavah med Žigo Zoisom in slavnim Casanovo bodo tudi v Trstu obeležili poslopje, v katerem se je rodil znameniti razsvetljenec in kulturni mecen Žiga Zois.

ziga-zois-22-10-019.jpg

Po desetletjih neuspešnih prizadevanj slovenskih razumnikov je zagotovo tudi na podlagi velikega zanimanja, ki ga je deležen Žiga Zois ob letošnji 200-letnici smrti, tudi v Trstu zavel nov veter. Kot poroča Primorski dnevnik, je tržaški župan Roberto Dipiazza ob predaji namenu razširjenega pločnika pred kulturnim domom v svojem nagovoru med drugim razkril, da naj bi še pred koncem februarja v Ul. Procureria za Velikim trgom odkrili ploščo, posvečeno baronu Žigi Zoisu, ki se je novembra 1747 rodil ravno v omenjeni ulici.

Za postavitev table so si začeli prizadevati na prvostopenjski srednji šoli sv. Cirila in Metoda na Katinari. Na pomoč jim je priskočila občinska svetnica Valentina Repini in v občinskem svetu vložila predlog o postavitvi spominske table, ki ga je usvojila občinska odbornica za šolstvo Angela Brandi. To je bilo oktobra 2018. Dve stoletji sta 10. novembra 2019 minili od baronove smrti in občina se mu do takrat še ni »oddolžila« s spominsko ploščo.

Na slovesno odkritje plošče pa naj bi po informacijah blizu županstva prišel tudi ljubljanski župan Zoran Janković. »Z Zoranom Jankovićem sva velika prijatelja, prepričan sem, da se bo odzval, če ga povabimo,« je komentiral župan Dipiazza, ki je zatrdil, da si bo sam prizadeval, da bo šlo brez zapletov tudi pri direktoratu za kulturno in okoljsko dediščino.

ziga-zois-casanova-in-trst-naslovnica.jp
navednice-sive.jpg

Z Zoranom Jankovićem sva velika prijatelja, prepričan sem, da se bo odzval, če ga povabimo.

Facciata P.zzo Zojs 2-1.jpg
Ingresso P.zzo Zojs-1.jpg

Napoved župana, da bo ukazal postavitev spominske plošče, je komentirala tudi Marija Kacin, zagotovo največja poznavalka življenja in dela Žige Zoisa. Po njenem mnenju se že desetletja zamisel ne uresniči iz preprostega razloga, ker bi morala biti spominska plošča dvojezična. »Napis v slovenskem jeziku na osrednjem trgu v Trstu je na žalost za mnoge Tržačane nekaj povsem nesprejemljivega in zato se ta zamisel že desetletja napoveduje in napoveduje, a nikoli tudi ne izpelje,« je nedavno županovo napoved komentirala idrijska rojakinja Marija Kacin. Knjiga Žiga Zois, Casanova in Trst je lansko jesen izšla pri idrijski Založbi Bogataj. Ta bo ob skorajšnjem kulturnem prazniku pripravila predstavitev tudi v Gorici.

navednice-sive.jpg

Napis v slovenskem jeziku na osrednjem trgu v Trstu je na žalost za mnoge Tržačane nekaj povsem nesprejemljivega.

marija-kacin-23-1-2020.JPG