Žiga Lakner še stopnico višje

Objavljeno: 3. 12. 2019 ob 8:12 / posodobljeno: 3. 12. 2019 ob 9:50

uredništvo

IDRIJA - Minulo soboto zvečer je bila gimnazijska telovadnica spet polna glasbe in odlične zabave željne publike. Nadebudni študent solopetja Žiga Lakner je spet pripravil koncertni večer, ki nikogar ni pustil hladnega.

Žiga Lakner s sestro Nastjo Lakner Čavlović in dirigentom orkestra Markom Fabianijem / foto: Maja Sušnik

Koncertni večer je uvedel duet Anje Istenič in Žige Laknerja v skladbi Mimogrede ter točka plesalk Plesne šole Nastje Lakner. Led je bil prebit in do besede sta prišla simpatična povezovalca večera Nastja Lakner Čavlović in Tomaž Pančur. Slednji je sicer malo zamujal, a je v nadaljevanju večera vse zamujeno nadoknadil.

poclain-29-11-2019.jpg
december-v-idriji-11.jpg

Deveti samostojni koncert Žige Laknerja s Simfoničnim orkestrom Simfonika Vrhnika pod vodstvom dirigenta Marka Fabianija se je nadaljeval z izvedbo treh zimzelenih melodij. Najprej smo slišali Sepetovo Med iskrenimi ljudmi, sledila je skladba Somewhere over the rainbow in v nadaljevanju še Za prijatelje, ki jo je Žiga Lakner odpel ob spremljavi pevskega zbora.

V nadaljevanju koncerta se je predstavila sopranistka Nataša Trček v Leharjevi ariji Meine lippen sie kussen so heiss. Programska rdeča nit vsakoletnih koncertov Žige Laknerja so prav najpopularnejše melodije iz sveta opere, operete ali pa tradicionalne popevke.

ziga-lakner-3.jpg

Za nekoliko drugačne ritme in harmonije so poskrbeli člani zasedbe Abjužn band, ki ga sestavljajo Boštjan Vidmar, Matic Miklavčič, Blaž Ogrič, Anja Istenič, Marjan Novak in Jan Velikanje. Ob solističnih skladbah so se odlično odrezali tudi kot spremljevalna zasedba za nastope mladih plesalk iz Plesne šole Nastje Lakner.

Med odličnimi solisti se je predstavil tudi posebni gost koncerta, Žigov sošolec na akademiji, Tilen Lotrič, ki smo ga lahko lansko leto občudovali v superfinalu največjega televizijskega šova Slovenija ima talent, kjer je dobil zlati gumb Marjetke Vovk in si na koncu priboril drugo mesto. Kljub svoji mladosti je že pel s Heleno Blagne, Manco Špik, Nušo Derenda, Nuško Drašček in drugimi odličnimi pevkami.

ziga-lakner-4.jpg

Seveda pa je bil glavna zvezda večera gostitelj Žiga Lakner. V tem šolskem letu je študent solopetja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorici Barbari Jernejčič Furst. Na koncertu smo izvedeli tudi to, da je Žiga nedavno tega v Ljubljani začel učiti petje in da je pred dobrim tednom praznoval svoj 24. rojstni dan. Zadnje čase pa se ob študiju solopetja navdušuje tudi nad rekreacijo. Postal je ambasador Hg Trail Idrija in letos je pretekel svoj prvi mali maraton na 21 kilometrov, kjer je dosegel čas 1:47. S športom je izgubil neverjetnih 37 kilogramov, kar pa pripisuje tudi aktivnemu kolesarjenju, pohodništvu in seveda rednemu obiskovanju fitnesa.

Z nepogrešljivo Puccinijevo skladbo Nessun dorma iz opere Turandot je Žiga Lakner sklenil redni del sobotnega programa. V dodatku pa je ob spremljavi orkestra zapel še Time to say goodbye italijanskega skladatelja Francesca Sartorija in se z njo poslovil od zveste in predvsem navdušene publike v telovadnici gimnazije v Idriji. Do prihodnjega leta, ko bo v isti dvorani potekal jubilejni, deseti koncert.