Zgodovinska gasilska košarkarska tekma v Cerknem

Objavljeno: 15. 7. 2020 ob 8:24 | Avtor: Franci Ferjančič

V četrtek, 2. julija, so se na dvorišču pred gasilskim domom v Cerknem na prijateljski košarkarski tekmi srečali člani domačega Prostovoljnega gasilskega društva Cerkno in sosednjega Prostovoljnega gasilskega društva Idrija.

gasilci-cerkno-15-7-2020-1.jpg

Foto: Jan Sedej

Gasilci se v času epidemije niso smeli zbirati v svojih gasilskih domovih, bili pa so v stalni pripravljenosti. Poleg tega je bil pomemben njihov prispevek pri razdeljevanju zaščitnih mask med prebivalce po domovih. Po dolgem obdobju pa so se lahko srečali tudi gasilci dveh društev iz sosednjih občin in si izmenjali izkušnje o delovanju, se bolje spoznali, družili in pogovorili med seboj.

Do košarkarske tekme je prišlo z namenom popestritve druženja in izmenjave izkušenj z vozili z zglobnim dvigalom. Največja atrakcija srečanja je bila prav ta, da sta bili konstrukciji s tablo in košem obešeni na kabino lestve gasilskega vozila s cisterno in zglobnim dvigalom. Obe društvi imata namreč praktično enaki vozili. Območje igrišča pa so domači gasilci označili z gasilskimi cevmi.

Tekma je potekala zelo športno in prijateljsko, brez grobih prekrškov in kar je najpomembneje, zaključili so brez poškodb. Na koncu so bili uspešnejši gostje iz Idrije in iz rok domačinov prejeli pokal.

Največja atrakcija srečanja je bila prav ta, da sta bili konstrukciji s tablo in košem obešeni na kabino lestve gasilskega vozila s cisterno in zglobnim dvigalom. Območje igrišča so domači gasilci označili z gasilskimi cevmi.

Po tekmi so se udeleženci iz obeh društev zadržali na prijateljskem srečanju. Gostje iz Idrije so si ogledali prostore in opremo PGD Cerkno. Ob zaključku srečanja so sklenili, da se v kratkem na podobnem srečanju in tekmi s koši na vozilih zberejo tudi v Idriji, kasneje pa naj bi se tradicionalno srečevali kar na običajnih košarkarskih igriščih. Želijo si, da ta srečanja postanejo tradicionalna.

Poleg igralcev in drugih članov obeh društev so se srečanja udeležili tudi poveljnik gasilcev severnoprimorske regije Stanko Močnik, predsednik in poveljnik PGD Cerkno Danilo Sedej in Sašo Tušar ter poveljnik PGD Idrija Andrej Bezeljak, ki je sodeloval tudi kot igralec.