Zbornik o jubileju cerkve v Idriji

Objavljeno: 5. 12. 2019 ob 8:45 / Posodobljeno: 5. 12. 2019 ob 11:38

Avtor: Damijan Bogataj

Včeraj je godovala sveta Barbara, zavetnica rudarjev, topničarjev, zidarjev, matematikov, vojaških inženirjev, kamnosekov, ljudi, ki se bojijo strele, in ljudi, ki delajo v nevarnosti nenadne in nasilne smrti.

zupnija1.jpg

Foto: Mirko Mažgon

Ob 18. uri je župnija organizirala sveto mašo v kripti nekdanje cerkve svete Barbare pod Mestnim trgom, ki jo je vodil vikar Alan Tedeško, uro pozneje pa v dvorani filmskega gledališča še predstavitev zbornika ob 50-letnici zgraditve nove cerkve.

To so leta 1969 postavili na mestu , kjer je prej stala pokopališka cerkev svetega križa. Tri različice idejne zasnove je pripravil arhitekt Anton Bitenc, ki je bil učenec slavnega Jožeta Plečnika. Dela je vodil takratni župnik Janez Filipič, obrede posvetitve pa je pred 50 leti opravil takratni koprski škof Janez Jenko.

Urednica Anica Jereb zbornika je zbrala zanimiva pričevanja o gradnji nove cerkve, ki je v življenje župnije prinesla odlične pogoje za izvajanje pastoralnih programov. Po 50 letih od gradnje je bilo poslopje potrebno korenite sanacije. Strokovnjaki so ugotovili, da se zaradi nestabilnega terena, ki ga spira bližnja reka, posedajo temelji. Po strokovni sanaciji teh pa so pristopili še k menjavi tlakov. To nalogo je takratni župnik Ivan Blažič zaupal domači arhitektki Anici Kovačič, ki je svoj pristanek, kot je sinoči povedala v filmskem gledališču, že naslednji trenutek obžalovala. Soočena je bila namreč z veliko odgovornostjo, saj je z novim tlakom posegala v avtorsko delo arhitekta Antona Bitenca, ki je bil njen profesor na Fakulteti za arhitekturo. Kljub številnim težavam je prenova lepo uspela in danes je poslopje statično utrjeno, likovno obogateno in v ponos župnije ter vsega mesta.

zupnija2_edited.jpg
zupnija3.jpg

Foto: Mirko Mažgon

Foto: Mirko Mažgon

Govorniki na predstavitvi so obudili tudi svoje spomine na čas pred 50 leti. Mlajši so jih z zanimanjem spremljali, starejši pa bi k pričevanjem zlahka dodali še svoja razmišljanja. Predstavitev je z glasbenimi točkami obogatil Mešani pevski zbor Župnije Idrija pod vodstvom Stanke Močnik, ves čas predstavitve pa so na filmskem platnu predvajali fotografske posnetke. Med njimi je bilo kar nekaj javnosti doslej neznanih motivov, ki jih je urednica zbornika za objavo pridobila iz župnijskega arhiva ali zasebnih zbirk. Motivi na fotografijah pa niso govorili le o gradbenih delih ampak so predstavljali tudi najrazličnejše dogodke, ki so se na orumenelih fotografijah ohranili do današnjih dni. Sklepni nagovor zbranim je oblikoval sedanji župnik Marko Rijavec.

Predstavitev zbornika so v dvorani spremljali tudi direktor občinske uprave Gregor Prezelj, podžupan Branko Lapajne in župan Tomaž Vencelj. Nihče od naštetih pa zbranih na predstavitvi ni pozdravil.