AKTUALNO

Zbogom plastika

Objavljeno: sreda, 22. 12. 2021 ob 14:17 | Spletno uredništvo

Z današnjim dnem se je v Sloveniji uveljavila prepoved dajanja na trg za nekatere plastične proizvode za enkratno uporabo. Tako ne bodo več na voljo vatirane palčke, jedilni pribor, krožniki, slamice, mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov, posode za živila iz ekspandiranega polistirena in lončki.

plastika-22-12-21.jpg

Državni zbor je zakon o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg, ki ga je predložila skupina poslancev s prvopodpisano Mašo Kociper, soglasno potrdil konec novembra. Podobno pa je vlada zapisala že v avgusta izdani uredbi o enaki prepovedi za nekatere plastične proizvode.

Cilj je zmanjšati odvrženo embalažo in pozitivno vplivati na zdravje ljudi, ukrep pa so podprle vse poslanske skupine. V razpravah so opozarjale na škodljivost teh izdelkov za okolje in na zdravje ljudi ter pozivale k nadomeščanju plastičnih izdelkov z alternativnimi proizvodi ter spodbujanju k recikliranju, ponovni uporabi in spreminjanju potrošniških navad.