Zavihali rokave in prihranili milijon evrov

Objavljeno: sreda, 11. 11. 2020 ob 20:45 - posodobljeno: sreda, 11. 11. 2020 ob 21:34 | Spletno uredništvo

Še pol leta in nov vrtec v Spodnji Idriji bo sprejel malčke. Za okoli 140 otrok in še posebej njihovih staršev bo to res praznik, saj morajo ti v času, ko v Spodnji Idriji vrtca ni, svoje otroke voziti v Idrijo.

branko-lapajne-11-11-2020-6.jpg
navednice-modre_edited.png

Vrtec in šola bosta imela skupno kuhinjo in pralnico. Samo za kuhinjo je rezerviranih več kot 100 m2. V kletnem delu bosta arhiv in pralnica za vse enote Vrtca Idrija.

Pred dvema letoma je ob začetku gradnje novi župan Tomaž Vencelj potegnil ročno zavoro in od sodelavcev terjal nižanje vrednosti projekta, ki je bil zasnovan še v času njegovega predhodnika. Investicija se je tako iz pet znižala na štiri milijone evrov. Občinski uslužbenci iz investicijske ekipe idrijske občinske uprave so v sodelovanju z arhitektom uspeli projekt prilagoditi realnim zmožnostim investitorja. To pomeni, da so prej nerazumno drage materiale zamenjali s cenejšimi in spremenili še nekaj malenkosti. Vse skupaj pa je občini prineslo korenit prihranek, saj bo vse stroške gradnje plačala iz proračuna. In ker v njem nima dovolj denarja, je za plačilo gradbenih del najela kredit.

branko-lapajne-11-11-2020-7.JPG

Umeščanje novega vrtca na isto lokacijo, kjer je stal prejšnji montažni vrtec iz leta 1981, ni bilo preprosto. Neposredna bližina stanovanjskih blokov, šole in glavne ceste na Korejo so arhitektom določale okvir nove gradnje. Ob naštetem pa še veliko podzemno zaklonišče. Upanje, da bo država dovolila rušenje zaklonišča in s tem sprostitev gradbene parcele, se ni uresničilo. Zato so nov vrtec zgradili nad zakloniščem in ga tudi funkcionalno povezali s šolo. Oba zavoda bosta poslej imela skupno kuhinjo in jedilnico, šola pa bo v povsem prenovljenem pritličju pridobila še dva šolska razreda. Občina bo poskrbela tudi za zunanjo ureditev ter prenovo komunalne infrastrukture.

Ob stanovanjskih blokih bodo uredili primerna parkirna mesta ter uvedli krožni promet na tem delu Koreje. Zamisel, da bi ob tej priložnosti zgradili tudi novo dovozno cesto iz bodočega krožišča na Keltiki, pa se zaenkrat še ne bo uresničila. Podžupan in občinski svetnik Branko Lapajne, ki je tudi operativni vodja občinske službe za investicije, že od začetka gradnje bdi nad izvajanjem projekta. Ko se ta sedaj preveša v zaključno fazo, je zadovoljen, saj bo s sodobnim vrtcem in povsem prenovljenim pritličjem šole Spodnja Idrija za več desetletij rešila prostorsko stisko v vzgoji in izobraževanju. Zadovoljen pa je tudi ob dejstvu, da jim je uspelo z revizijo projekt poceniti za okrogel milijon evrov.

O poteku gradnje tega pomembnega javnega objekta sta se v TV studiu Idrijskih novic pogovarjala urednik Damijan Bogataj in podžupan Branko Lapajne.

VIDEO POSNETEK

branko-lapajne-11-11-2020-3.jpg

PODCAST | AUDIO POSNETEK

Branko LapajneIdrijske novice studio
00:00 / 08:20