Zastave prazniku v pozdrav

Objavljeno: 24. 6. 2020 ob 9:30 - posodobljeno: 24. 6. 2020 ob 10:01 | Spletno uredništvo

Dan pred dnevom državnosti v Idriji pripravljajo dva dogodka, ki sta povezana s praznikom. Na Mestnem trgu bodo popoldne aktivisti Slovenske demokratske mladine, ki deluje pod okriljem stranke SDS, ob 15. uri postavili informacijsko stojnico, na kateri bodo občanom brezplačno razdeljevali državne zastave. S to akcijo želijo spodbuditi Idrijčane in okoličane, da bi ob vsakem prazniku ponosno izobesili državno zastavo, ki je simbol povezanosti državljanov vse Slovenije.

zastava-24-6-20.jpg

Ob 17. uri pa bodo na obnovljen kovinski drog na sotočju Idrijce in Nikove spet dvignili državno zastavo. Organizator te akcije je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija-Cerkno. Dvig bo potekal ob postroju veteranov in državni himni ter ob prisotnosti praporščakov domoljubnih in veteranskih organizacij ter članov društva Sever. Zbrane bo nagovoril predsednik veteranske organizacije Marjan Platiše, ki je bil kot častnik takrat Teritorialne obrambe aktivno udeležen v osamosvojitveni vojni. Delegacija bo pred spominsko obeležje ob lipi položila cvetje.
Člani veteranske organizacije si prizadevajo, da bi območje na sotočju dobilo lepšo in bolj urejeno podobo. Tam so ob osamosvojitvi države posadili lipo, ki bujno raste. Ob njej želijo urediti klopi in zelene površine ter s tem prispevati k lepšemu izgledu širše okolice osnovne šole.
15-metrski drog v spominskem parku na sotočju so v minulem mesecu povsem prenovili. Ključavničarska dela so opravili v delavnici Darka Kavčiča v Idriji, peskanje v podjetju Šina v Logatcu, za barvanje so poskrbeli sodelavci podjetja Siapro v Cerknem, temelje so izkopali delavci komunale, za prevažanje in namestitev prenovljenega droga pa so poskrbeli v podjetju Kaskader.
Ob dnevu državnost so vsako leto veterani pripravili proslavo skupaj z osnovno šolo, ki pa je letos zaradi zaostrenih zdravstvenih razmer ne bo. 

zastava2-24-6-20.jpg