Zapirajo šole v Idriji in Cerknem

Objavljeno: četrtek, 12. 3. 2020 ob 9:36 / posodobljeno: četrtek, 12. 3. 2020 ob 9:48

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je Marjan Šarec, premier, ki opravlja tekoče posle, naložil ministrstvoma za zdravje in izobraževanje, da pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove v državi.

Avtor: Damijan Bogataj

os-cerkno-4-12-019.jpg

Po izjavi Marjana Šarca gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji. »Vsem staršem, ki si lahko že za jutri organizirajo varstvo, priporočamo, da svojih otrok ne pošiljajo v šole in vrtce. Pripravljamo ukrep, po katerem bodo od ponedeljka dalje vse šolske ustanove, vključno z dijaškimi domovi, do preklica zaprte. Pozivamo šolske oblasti, naj nemudoma začnejo/nadaljujejo priprave za izvedbo dela šolskega programa na daljavo. Prosimo župane, da pomagajo pri organizaciji varstva prioritetno za zaposlene v kritični infrastrukturi: zdravstvo, energetika, varnost, oskrba, komunala,« je pozval novi premier Janez Janša.

Osnovna šola Cerkno je ta ukrep vlade pričakala pripravljena. Kot je za Idrijske novice povedal ravnatelj Mitja Dežela, so na šoli že pred tedni pripravili elaborat delovanja v zaostrenih razmerah. V njem so predvideli ukrepe za zavarovanje zdravja otrok in zaposlenih, saj so največji in edini vzgojno-izobraževalni javni zavod v občini. Že minuli konec tedna so prepovedali izvajanje koncertov v prostorih šole, kar so občani sprejeli z razumevanjem. Včeraj je šola odpovedala tudi vse dejavnosti zunanjih izvajalcev kot so pevski zbori ali športna društva, ki običajno trenirajo v šolskih prostorih.

Uprava šole je pripravljena tudi na popolno zaprtje vrtca in šole, ki bo po napovedih vlade stopila v veljavo s ponedeljkom. Delo nepedagoških služb bodo organizirali tako, da bo poskrbljeno za varnost zaposlenih in omogočili tudi delo na daljavo. V sodelovanju z občino bodo preverili tudi možnosti za organizacijo interventnega varstva otrok. Vse šolske prostore bodo takoj po zaprtju temeljito očistili sodelavci čistilne službe. V stalni pripravljenosti tudi po zaprtju ostajajo vodje posameznih služb in celotnega zavoda, ki bodo spremljali razvoj dogodkov.

Včeraj so se na delovnem srečanju v zdravstvenem domu v Idriji sestali predstavniki civilne zaščite občin Idrija in Cerkno ter zdravstvenega doma. Razpravljali so o aktualnih zdravstvenih razmerah in pripravah na izvajanje ukrepov za zaščito občanov na območju občin Idrija in Cerkno. Podrobnosti o operativnih dogovorih še niso znane.