STUDIO

Zala Serženta Seljak med naravoslovjem in športom

Objavljeno: torek, 14. 9. 2021 ob 13:41 | Spletno uredništvo

zala-serzenta-seljak-14-9-2021-7.jpg

Zala Serženta Seljak je med vsemi letošnjimi maturanti na idrijski gimnaziji zabeležila najboljši rezultat. Vendar po prvem pregledovanju ocenjevalnih pol ni kazalo tako. Do naziva zlate maturantke ji je manjkalo le nekaj odstotkov in to dejstvo jo je spodbudilo, da je vložila ugovor. Komisija v Ljubljani je odprla njen dosje in še enkrat pregledala gradivo ter ji prisodila eno točko več. S tem pa se ji je tudi skupni seštevek točk toliko povečal, da so ji podelili naziv zlate maturantke.

navednice-modre_edited.png

Prednost idrijske gimnazije je predvsem njena majhnost, saj se praktično vsi učenci in učitelji med seboj poznamo.

zala-serzenta-seljak-14-9-2021-8.JPG

Zala si je poti v veliki svet utirala tudi preko projektov Erasmus+. Odpotovala je na Islandijo in v Grčijo, kjer je spoznavala drugačen način življenja.

Tega uspeha je bila seveda najprej vesela sama, potem pa tudi njeni starši in vodstvo šole, saj je bila Zala letos edina maturantka na idrijski gimnaziji s tem nazivom.

»Zala je s svojim delom pustila izjemen pečat, veseli smo, da smo bili del njene življenjske poti. Verjamemo, da bo vse pridobljeno znanje in veščine dobro vnovčila in uspešno nadaljevala svojo študijsko pot,« je po objavi novice o zlati maturantki na šoli v izjavi za medije zapisala ravnateljica idrijske gimnazije Karmen Vidmar.

Zala Serženta Seljak je vse štiri letnike gimnazije zaključila z odličnim učnim uspehom. Ob prehodu iz osnovne šole na gimnazijo je občutila nekaj negotovosti, a si je s pridnim učenjem hitro povrnila samozavest in z njo tudi uspeh v šoli. »Prednost gimnazije v Idriji je predvsem njena majhnost, saj se praktično vsi učenci in učitelji med seboj poznamo,« je povedala o razmerah na gimnaziji. Kljub temu, da je njena mama Manica Seljak učiteljica na gimnaziji, sama zaradi tega ni imela nobenih bonitet. Sošolci so se na ta račun resda včasih tudi pošalili, a pri ocenjevanju znanja se je Zala vedno izkazala.

zala-serzenta-seljak-14-9-2021-10.jpg

Skupaj s prijatelji na letošnjem planinskem taboru

Med konjičke, s katerimi se ukvarja že vrsto let, na prvo mesto postavlja planinarjenje. Obiskovanje gora, pohodi po sredogorju in druženje s planinci ji zelo veliko pomenijo. Vse to pa je prvi korak do zdravega življenjskega sloga, ki ga zagovarja tudi sama. Zala je bila vrsto let aktivna tudi na tekmovanjih Mladi in gore in ker lansko leto tega tekmovanja ni bilo, je še vedno aktualna državna prvakinja. Ta naslov si je priborila na tekmovanju v Spodnji Idriji, kjer so idrijski planinci spet dokazali absolutno premoč pred kolegi iz drugih planinskih društev v državi. Ob tem pa ostaja skromna. Poudarja, da ji je uspelo naslov osvojiti ob dobrem sodelovanju z Barbaro Čibej in ob modrih nasvetih Naceta Breintenbergerja, dolgoletnega zaslužnega predsednika Planinskega društva Idrija in mentorja mladih planincev.

Ob planinstvu pa se Zala uspešno udejstvuje tudi v orientaciji. Kot članica šolske ekipe se je leta 2019 udeležila svetovnega prvenstva v orientacijskem teku v Estoniji in tam zabeležila dober rezultat. Poti v veliki svet si je utirala tudi preko projektov Erasmus+. Odpotovala je na Islandijo in v Grčijo, kjer je spoznavala drugačen način življenja.

VIDEO POSNETEK

zala-serzenta-seljak-14-9-2021-3.jpg

AUDIO POSNETEK

Zala Serženta Seljakzlata maturantka Gimnazije Jurija Vege Idrija
00:00 / 15:57
zala-serzenta-seljak-14-9-2021-9.jpg

Zala se je kot članica šolske ekipe leta 2019 udeležila svetovnega prvenstva v orientacijskem teku v Estoniji in tam zabeležila dober rezultat

Oktobra bo postala študentka prvega letnika na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani. Odločitev za ta študij ji je predstavljala logično nadaljevanje njenega aktivnega zanimanja za šport, rekreacijo in zdrav življenjski slog. O prihodnosti sama ne želi razmišljati. Sedaj je pred njo novo študijsko okolje, novi sošolci in znanci. Vse pa je zaznamovala epidemija, ki kroji življenje slehernika že leto in pol. Kaj dobrega je ta epidemija vendarle prinesla mladi generaciji, pa si poglejte v posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic, v katerem se je Zala Serženta Seljak z urednikom Damijanom Bogatajem pogovarjala še o drugih zanimivih temah.