Kmetijsko gozdarska zadruga v solidni kondiciji

IDRIJA, 21. oktobra 2019 – Kmetijsko gozdarska zadruga Idrija že vse od leta 2012 posluje pozitivno. To je v nedavnem pogovoru za časopis ABC Bilten potrdila nova direktorica Tina Podobnik.

tina-podobnik---21-10-019.jpg

Kmetijska zadruga letno realizira okoli 6,4 milijone evrov prometa, od tega približno polovico iz trgovine, drugo polovico pa predstavljajo prihodki iz klavnice s predelavo in iz odkupa mleka. Zadruga ima 55 zaposlenih, 128 članov in okoli 500 kooperantov med katerimi je tudi 62 pridelovalcev mleka. Na kmetijah ga pobirajo vsak drugi dan in ga vozijo v Mlekarno Planika ter v Ljubljanske mlekarne. Z obema mlekarnama imajo dolgoročne pogodbe, saj kmetje na Idrijskem in Cerkljanskem letno oddajo kar 4.200.000 litrov mleka.

Nepričakovanim poslovnim težavam v prvem polletju tega leta botruje nerazumen dvig cen svinjskega mesa, ki ga kupujejo za izdelavo prehrambenih izdelkov v klavnici. Ker pa celotnega dviga cen niso mogli vključiti v končne cene izdelkov, te podražitve vplivajo na izračun poslovnega izida zadruge za prvo polovico koledarskega leta.