Z vodiči po feldbanu

Objavljeno: 29. 6. 2020 ob 11:14 | Spletno uredništvo

Zavod za turizem Idrija in partnerji v projektu »Dediščina vojnega obdobja 20. stoletja« ta konec tedna pripravljajo pohod po trasi vojaške železnice, ki je v dneh prve svetovne vojne potekala od Logatca do Idrije.

feldban-29-6-2020-2.jpg

Organizirani pohodniki se bodo zbrali v nedeljo, 5. julija, ob 14. uri popoldne na parkirišču pri Divjem jezeru. Po kratkih pozdravnih in uvodnih besedah bodo krenili po cesti proti Idrijski Beli do mesta, kjer se levo v pobočje odcepi trasa feldbana. Povzpeli se bodo po poti, ki poteka v rahlem vzponu navkreber na sicer strmem terenu v Strugu. Vrh Ključ se bodo usmerili po cesti proti Podroteji in od tam nadaljevali do izhodišča – Divjega jezera.
Med pohodniki bodo tudi poznavalci zgodovine in domačini, člani Zgodovinskega društva Rapalska meja. Ti bodo pohodnikom s krajšimi predavanji in predstavitvami odstirali zgodovino gradnje in delovanja te vojaške železnice iz prve svetovne vojne. 
Pohod bo potekal po zahtevnem terenu. Na trasi je nekaj prečenj ob jeklenicah in lestvi, zato naj se pohoda udeležijo le izkušeni pohodniki z dobro pohodno opremo. Pohod ni primeren za manjše otroke in štirinožne prijatelje. V primeru dežja pohod odpade.

feldban-29-6-2020.jpg