STUDIO

Vstala Primorska na Mestnem trgu

Objavljeno: četrtek, 9. 9. 2021 ob 12:55 - zadnja posodobitev: 9. 9. 2021 ob 15:11 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

V soboto, 11. septembra, bo Idrija prizorišče osrednje državne proslave ob 74. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini. Proslava se bo pričela ob 11. uri na Mestnem trgu, z neposrednim prenosom na drugem sporedu TV Slovenija pa jo bodo lahko spremljali gledalci po vsej Sloveniji.

idrija-9-9-2021.JPG

Tehnična ekipa na Mestnem trgu v Idriji že pripravlja prizorišče za državno proslavo

Organizatorji so sprva načrtovali pripravo proslave v Mejci, ki bi lahko sprejela več tisoč udeležencev. Zamisel scenarista in režiserja Dušana Moravca je bila, da v Idriji pripravi pravi miting, na katerem bi ob političnih govorih predstavili tudi lokalno kulturo in ustvarjalnost. Zapletene zdravstvene razmere pa so narekovale okrnitev programa in zmanjševanje števila udeležencev, saj epidemija spet dobiva nov zagon.

Pod sloganom Tujega nočemo, svojega ne damo so snovalci proslave združili protokolarni in umetniški del proslave. V prvem delu bodo s postrojem sodelovali praporščaki veteranskih organizacij, ki se bodo postrojili na Mestnem trgu pred Črnim orlom. Častni pokrovitelj proslave bo predsednik republike Borut Pahor, ki se bo predvidoma ta dan mudil v Idriji.

proslava-9-9-2021.JPG
nina-troha-9-9-2021.jpg

Osrednja govornica na proslavi bo Idrijčanka Nina Leskovec, ki že nekaj let živi v Združenih državah Amerike

Zbrane bosta nagovorila domači župan Tomaž Vencelj in predsednik borčevske organizacije Bojan Režun. Osrednja govornica bo Idrijčanka Nina Leskovec, z dekliškim priimkom Troha, ki že nekaj let živi v Združenih državah Amerike.

Prireditev bo povezovala Sanja Rejc, scenarist pa je v kulturni program vključil številne domače umetnike. Med nastopajočimi bodo Miro Božič, Benjamin Barbarič, Nataša Trček, Marko Hatlak, Žiga Lakner, Iztok Bevk, Mešani pevski zbor dr. Frančišek Lampe Črni Vrh, Pevski zbor Osnovne šole Cerkno ter tudi pihalna orkestra iz Idrije in Cerknega. Del nastopov bodo umetniki izvajali v živo na prizorišču na Mestnem trgu, drugi del pa so televizijci že posneli in jih bodo predvajali med samo proslavo.

Avtor umetniške besede, ki jo bo interpretiral igralec Iztok Bevk, je Črtomir Šinkovec, pesnik z Vojskega, ki je bil desetletja povsem prezrt. Seveda ne bodo manjkale niti udarne partizanske pesmi, ki so odmevale še desetletja po drugi svetovni vojni na domala vsaki proslavi. Umetniški program in celotno prireditev pa bodo sklenili z že skoraj ponarodelo pesmijo Vstala Primorska.

Že v času priprav in tudi med potekom prireditve bodo ulice v ožjem starem središču Idrije zaprte za ves promet. Organizatorji pozivajo domačine k strpnosti in uvidevnosti.

Režiser Dušan Moravec se z organizacijo dogodka in televizijskega prenosa ukvarja že dobrega pol leta. Kot je povedal v pogovoru v TV studiu Idrijskih novic, je k projektu pristopil z velikim spoštovanjem do sporočila proslave in vseh generacij, ki so izborile vrnitev Primorske k matični domovini. Več in podrobneje pa v posnetku pogovora.

AUDIO POSNETEK

Dušan Moravecrežiser
00:00 / 15:57

VIDEO POSNETEK

dusan-moravec-9-9-2021-3.jpg