AKTUALNO

Vrtec v Spodnji Idriji odprl svoja vrata

Objavljeno: četrtek, 10. 6. 2021 ob 11:54 | Damijan Bogataj

Danes dopoldne so v Spodnji Idriji slovesno predali v uporabo nov otroški vrtec. Zanj je občina odštela dobre štiri milijone evrov, poslopje, ki je zgrajeno po danes veljavnih normativih, pa je prostorno, svetlo in sodobno opremljeno. Že v prihodnjih dneh se bo v vrtec preselilo okoli 80 otrok, z začetkom novega šolskega leta pa bo gostil 120 otrok.

vrtec-10-6-2021-10.JPG

Kot je na današnjem slovesnem odprtju vrtca, ki so se ga udeležili številni predstavniki javnega in gospodarskega življenja občine in regije, poudarila ravnateljica vrtca Nadja Brence, je zaključek gradnje in začetek uporabe novega vrtca velik praznik. Pa ne samo za starše in male varovance ampak tudi za zaposlene, prebivalce mestnega predela Koreja in celotne lokalne skupnosti. V imenu te je zbrane nagovoril idrijski župan Tomaž Vencelj. Opisal je zahtevno gradnjo in zagate, ki so jih na občini morali rešiti. Posebej se je zahvalil podžupanu Branku Lapajnetu, ki je tri leta bedel nad projektom in poskrbel, da se je začetna vrednost vrtca med gradnjo znižala. Ker občina na državnem razpisu ni dobila pričakovanega denarja za sofinanciranje gradnje, je morala po kredit na banko. Od državnih inštitucij jim je uspelo dobiti le slabega pol milijona od ekološkega sklada, saj se poslopje novega vrtca umešča med energetsko varčna poslopja.

vrtec-10-6-2021-11.JPG
vrtec-10-6-2021-6.JPG
vrtec-10-6-2021-1.JPG
vrtec-10-6-2021-2.JPG
vrtec-10-6-2021-7.JPG

V kulturnem programu ob odprtju vrtca so nastopili mali varovanci ob pomoči svojih vzgojiteljic in učiteljic. Veselje ob končanju prenove so z zbranimi delili tudi stanovalci na Koreji, saj so v sklopu gradnje na novo uredili okolico bližnjih stanovanjskih blokov ter nova parkirišča, ki so bila še kako potrebna. Z novo prometno ureditvijo bo poslej bolje rešen tudi promet ob konicah.

V pritličju vrtca je postavljena sodobna kuhinja, v kateri bodo kuharji in kuharice vsak dan pripravljali malice in kosila za varovance vrtca in sosednje šole. V prvem nadstropju je urejena prostorna telovadnica, ki jo bo vrtec oddajal tudi za športno vadbo organiziranih skupin.

Že ob ogledu prostorov pa so bili nedeljenih pohval deležni zračni in svetli prostori, ki se v pritličju neposredno odpirajo na trato in igrišče pred vrtcem. Spomine na star montažni vrtec in gradnjo novega poslopja so izobesili na tablo ob vhodu, po nekaj dneh pa jih bodo preselili v arhive.

Gradbeni delavci bodo že v prihodnjih dneh nadaljevali z deli v sosednjem šolskem poslopju. Kot je potrdil podžupan Branko Lapajne, bodo tam popolnoma prenovili pritličje, uredili nove učilnice, zgradili dvigalo in s tem sklenili posodabljanje celotnega kompleksa.

vrtec-10-6-2021-4.JPG
vrtec-10-6-2021-16.JPG
vrtec-10-6-2021-15.JPG
vrtec-10-6-2021-13.JPG
vrtec-10-6-2021-12.JPG

Za piko na i pa so ob koncu programa otroci zapeli še pesem Vse najboljše, ki pa ni bila namenjena novemu vrtcu ampak županu Tomažu Venclju, ki prav danes praznuje rojstni dan. Ganjen od presenečenja se je zahvalil malčkom, pa tudi kuharjem, ki so mu spekli pravo praznično torto. Kje bo degustacija te dobrote, pa na odprtju vrtca niso povedali.

vrtec-10-6-2021-9.JPG
vrtec-10-6-2021-14.JPG