Vrtec spet poln otroškega živžava

Objavljeno: 25. 5. 2020 ob 10:18 - Avtor: spletno uredništvo

Po več tednih tišine so se v ponedeljek, 18. maja, na hodnike in v igralnice idrijskega otroškega vrtca spet vrnili otroci. Najzahtevnejše obdobje v času epidemije je za nami. Oddahnili so si starši, vzgojiteljice pa tudi otroci, saj so v tednih brez vrtca že pogrešali družbo vrstnikov. Ravnateljica vrtca Nadja Brence nam je poslala pismo, ki ga objavljamo v celoti. Takole je zapisala:

Grungy-Paper-Texture-3.jpg

Za nami je devet tednov, v katere smo bili porinjeni po volji višje sile. Tedni, v katerih smo vsak po svoji strani, vsak po svojih najboljših močeh, z razumevanjem, potrpežljivostjo in predanostjo peljali naše delo dalje. Tedni, v katerih smo pokazali, da imamo željo, voljo, odgovornost, da s svojim zgledom in pogledom na današnje čase pomagamo, da gremo lahko dalje, da s svojim odnosom sporočamo, da se je potrebno boriti, pogosto tudi z lastnimi strahovi, ter imeti železno voljo, da premagamo preizkušnjo, ki nam jo je brez našega soglasja poslala narava. 
Po vseh teh tednih je bilo v ponedeljek, osemnajstega maja, v našem vrtcu zopet po hodnikih slišati drobne korake, ki previdno iščejo znane obraze. Tudi starši so z maskami na obrazih, hitrih korakov skozi garderobe oddajali svoje otroke. Skozi maske res ni bilo videti nasmehov, videlo pa se je v očeh in po njihovem glasu, kako veseli so, da  zopet lahko zadihajo, ker vedo, da so njihovi otroci v varnem zavetju prijateljčkov in njihovih vzgojiteljic. Pohvala za vse, kar so starši v tem času naredili, zmogli (delo od doma, kjer so bili osnovnošolski otroci in še delo z njimi, igranje z najmlajšimi, da ne pozabim - potrebno je bilo tudi kuhanje, ...). 
Res je, da smo bolj previdni pri osebnih kontaktih, vendar naši malčki poskrbijo za to, da se ne bomo odtujevali, da bomo ostali ljubeči in s pravo energijo iskali varne distance v sposobnostih dojemanja otrok. Strokovni delavci so otrokom na voljo za čustveno bližino, pozorni so na čustvene stiske otrok, dajo jim priložnost, da svoja čustva izrazijo. Način dela in pristop do otrok sta mnogo bolj pomembna od načrtovane vsebine.
Čas, ki smo ga preživeli v teh dveh mesecih, ni bil prijeten. Pozabili smo na običajno delovanje in smo enostavno samo delovali. Kar pa tudi ni bilo slabo, ugotovili smo, da dobro delujemo na daljavo. Večina izmed nas je redno vzdrževala stike s sodelavci in odkrile so se zanimive poti pedagoške prakse in samega vodenja.
Veseli smo bili ponovne najave odprtja vrtcev, vendar smo bili vsi na preizkušnji, da pod drugačnimi pogoji pripravimo in organiziramo delo. V želji, da se čim hitreje in postopno začne vzpostavljati nov sistem, smo brez posebnih ugodnosti, z veliko mero dobre volje, tako ravnatelji, strokovni delavci in tehnični kader, ponovno dali vse od sebe, da so se vrtci v ponedeljek odprli. Ne smemo pa pozabiti, da tudi zaposleni potrebujejo čas, da se vrnejo na stare tirnice, čeprav pod drugačnimi pogoji. Nihče od nas ne ve, koliko časa bo trajalo. Zato poskusimo skupaj v dobrem in slabem, kolikor dolgo bo potrebno!

Nadja Brence

ravnateljica Vrtca Idrija

nadja-brence-25-5-2020.jpg