Vrsta pred lekarno

Objavljeno: torek, 24. 3. 2020 ob 11:49

Lekarna Ljubljana je v vseh svojih poslovalnicah uvedla številne ukrepe, s katerimi varujejo zdravje občanov in zaposlenih v lekarnah. Po novem je lahko v prodajnem prostoru lekarne le po en kupec, ostali morajo počakati pred poslovalnico. Upoštevati pa morajo tudi priporočeno razdaljo do drugih čakajočih. Lekarna v Idriji je odprta od 8. do 18. ure.

Avtor: Damijan Bogataj

lekarna-1--24-3-020.jpg

Na uradni spletni strani strokovnjaki Lekarne Ljubljana opozarjajo na nevarnosti, ki so jim izpostavljeni bolniki, ki redno uživajo zdravila, ki vsebujejo zdravilno učinkovino ibuprofen. Ta lahko namreč resno poslabša potek bolezni COVID-19. Ibuprofen sodi med tako imenovana nesteroidna protivnetna zdravila (NSPVZ) in se uporablja za lajšanje blagih do zmernih bolečin, kot so na primer bolečine med menstruacijo, glavobol, zobobol, bolečine po kirurških posegih, za lajšanje blagih do zmernih revmatskih bolečin, npr. bolečine v križu in sklepih, za lajšanje mišičnih in sklepnih bolečin, ki jih spremljajo različne poškodbe ter za zniževanje povišane telesne temperature. Posamezni strokovnjaki opozarjajo, da ibuprofen in ostala nesteroidna protivnetna zdravila, kot so npr. naproksen, diklofenak, ketoprofen, ... lahko poslabšajo potek okužb dihalnega sistema. Njihovo mnenje temelji na študijah, ki so pokazale, da so zapleti pri okužbah dihal bolj pogosti pri uporabi NSPVZ, kot pri paracetamolu, ki ne sodi med NSPVZ.
Podobno mnenje je podal Konzilij KO za revmatologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki sporoča, da raziskav, ki bi natančno opredelile varnost uporabe NSPVZ pri bolnikih s COVID-19, nimamo. Konzilij KO za revmatologijo sporoča tudi, da je NSPVZ potrebno uporabljati skladno z navodili zdravnika, v najmanjšem učinkovitem odmerku in najkrajši potrebni čas.
Ker na podlagi trenutno dostopnih podatkov, ni možno izključiti neugodnega vpliva NSPVZ na potek COVID-19, svetujejo, da se v času širjenja COVID-19 bolečine lajšajo s paracetamolom ali kombinacijo paracetamola z nizkimi odmerki tramadola, če zdravljenje z NSPVZ ni nujno potrebno. V skladu s smernicami zdravljenja bolečine in povišane telesne temperature se kot prva izbira svetuje paracetamol.

Na uradni spletni strani strokovnjaki Lekarne Ljubljana opozarjajo na nevarnosti, ki so jim izpostavljeni bolniki, ki redno uživajo zdravila, ki vsebujejo zdravilno učinkovino ibuprofen. Ta lahko namreč resno poslabša potek bolezni COVID-19. 

bb27cfdac1e38a2e3bde-lekarna-ljubljana.j

Svetujejo, da se v času širjenja COVID-19 bolečine lajšajo s paracetamolom ali kombinacijo paracetamola z nizkimi odmerki tramadola.

lekarna---24-3-020.jpg

Paracetamol se uporablja za lajšanje blagih do zmernih bolečin, bolečin pri poškodbah, zobozdravniških posegih, lajšanje revmatične bolečine in zniževanje telesne temperature. Pri uporabi paracetamola je potrebno upoštevati navodila za uporabo. Odrasli lahko vzamejo 500 mg paracetamola na 4 ure ali 1.000 mg paracetamola na 6 ur. Najvišji dnevni odmerek je 4.000 mg. Otrokom odmerjamo 10 mg paracetamola na kilogram telesne teže na 4 ure ali 15 mg paracetamola na kilogram telesne teže na 6 ur.

Pred uporabo vsakega zdravila moramo pretehtati možne koristi in tveganja. 

zdravila-24-3-2020.jpg

Pred uporabo vsakega zdravila moramo pretehtati možne koristi in tveganja. Vsako zdravilo ima drugačne značilnosti, ki jih je potrebno ob predpisu zdravil ali svetovanju pri samozdravljenju upoštevati, npr. nekatere skupne ljudi, kot so bolniki s kronično odpovedjo jeter, paracetamola ne smejo uporabljati.
Glede na trenutno dostopne informacije in skladno z veljavnimi priporočili ter smernicami se kot prva izbira za zniževanje povišane telesne temperature uporablja paracetamol. Če paracetamola ne smete uporabljati, upoštevajte navodila, ki ste jih predhodno dobili od svojega zdravnika. Posamezniki, ki se kronično zdravijo z ibuprofenom ali drugimi NSPVZ, naj zdravljenja ne prekinjajo brez predhodnega posveta z zdravnikom.