Volk na Rakah

Objavljeno: 10. februarja 2020 ob 7:49 / posodobljeno: 10. februarja 2020 ob 12:01

Včeraj zjutraj je eden od sprehajalcev po Rakah v vodnem koritu opazil negibno truplo živali. Izkazalo se je, da je našel utopljenega volka.

volk-10-2-2020

Avtor: Damijan Bogataj

volk12.jpg

Preberite tudi 

Kot za časnik Delo poroča Anja Intihar, so po prijavi dogodka volka iz vode potegnili predstavniki Lovske družine Idrija. Najdeno žival je pregledal tudi lovski čuvaj Milan Lapajne, ki je identiteto živali potrdil, kaj več pa ni želel dodati. Volka so našli v koritu rak neposredno nad mestnim stadionom, kar pomeni, da se je pred utopitvijo zagotovo gibal v neposredni bližini mesta. V vodnem koritu je v teh dneh visok vodostaj, površina vode pa je na nekaterih delih prekrita še z debelim slojem listja, ki ga veter odlaga na površini vode.

V izjavi za časnik Delo je Emil Miklavčič z Zavoda za gozdove povedal, da se »območje gibanja volka širi in zato niti ni tako nenavadno, da se je povsem približal priljubljeni pešpoti«. V Rakah vsako leto zabeležijo nekaj utopitev srnjadi. Že pred leti so uredili posebne stopnice, po katerih se živali lahko rešijo iz objema vode. Kako je volk padel v korito in zakaj se iz vode ni rešil po stopnicah, ni znano. Domačini ne pomnijo primera, da bi volk padel v korito.

Na družbenem omrežju se je s komentarjem oglasil tudi župan Tomaž Vencelj. Poudaril je, da je preplah pred volkovi nepotreben, saj je znano, da volkovi ljudem niso nevarni.

Poginulo žival so odpeljali v Ljubljano, kjer bodo opravili obdukcijo. Po njej bo morda tudi kaj več znanega o okoliščinah utopitve, ki je med Idrijčani, ki so pogosti obiskovalci Rak, povzročila kar nekaj nelagodja in vznemirjenosti.

rake-10-2-2020.jpg

Rake so vstopna točka v Krajinski park Zgornja Idrijca, vodno korito od jezu pri kobili pa do mesta služi za dotok pogonske vode v hidroelektrarno HE Mesto. Vodni tok v Rakah je nekdaj poganjal rudniške naprave in »kamšti«, ki so črpale jamsko vodo in dvigovale rudo iz jame. Kamšt ali črpalka na vodni pogon (nem. Wasserkunst) je še iz časov, ko je bil idrijski rudnik ob koncu 18. stoletja v velikem vzponu in ko so pričeli izkopavati Jožefov jašek. Kamšt je bila postavljena leta 1790 in je delovala do leta 1948. Leseno pogonsko kolo je vgrajeno v zidani stavbi na zgornjo vodo in na korce s premerom 13,6 metra, kar naj bi bilo največje tako kolo v Evropi. Kolo se je zavrtelo 4- do 5-krat v minuti, zmogljivost črpalk je bila okrog 300 litrov jamske vode v minuti iz globine 283 metrov pod površjem.