Vojskarska ustvarjalnost v Galeriji Magazin

Objavljeno: četrtek, 27. 2. 2020 ob 7:39 / posodobljeno: četrtek, 27. 2. 2020 ob 8:12

Galerija Magazin je včeraj gostila prav poseben dogodek, ki so ga organizatorji naslovili »Vojskarski večer«. Predstavili so se vojskarski pevci, kiparji, slikarji in literati. Za glasbeni del dogodka so poskrbeli člani moškega seksteta Vojsko pod umetniškim vodstvom Aleksandra Grošlja. S poezijo Črtomirja Šinkovca o domači vasi pa je zbrane nagovorila gostiteljica večera Milanka Trušnovec. »Umetnost ima mnogotere obraze in na Vojskem ta živi in se razvija,« pa je povedala direktorica knjižnice Nada B. Eržen.

vojsko-1-27-2-020.jpg

O trmi in kljubovalnosti je zbranim spregovoril Branko Lapajne, podžupan Občine Idrija in v prejšnjem mandatu predsednik sveta KS Vojsko. Poudaril je pomen, ki so ga prepoznavnosti vse planote prispevali ugledni kulturniki, kot sta bila Črtomir Šinkovec in Ivan Rijavec. Slednjega se bodo letos ob 40-letnici smrti spomnili z odkritjem spominske plošče in prireditvijo v njegov spomin. Ugledni umetniki so po mnenju podžupana tudi navdih današnjim generacijam kulturnih ustvarjalcev, pa naj ti ustvarjajo kot likovniki, kiparji ali člani dramskih skupin. Vse povezuje ljubezen do lepega in potreba, da svoj prosti čas namenijo kulturi, ki bogati njih pa tudi celotno skupnost.

Jakobova nedelja in prireditev Pri nas je pesem doma sta največji v seriji številnih kulturnih dogodkov, ki ne navdušujejo le domačinov ampak odmevajo zelo daleč. Kako tudi ne bi, saj so pripravljene z velikim spoštovanjem do dediščine in s pogledom v prihodnost. Poseben biser vojskarske kulture so seveda ljubiteljski gledališčniki. Ti imajo po dograditvi gasilskega doma in doma krajanov primerne pogoje za svoje delovanje. Pravo plačilo za njihovo požrtvovalno in predano gledališko udejstvovanje pa so seveda polne dvorane in navdušenje publike, ki vsako predstavo pospremi z velikim navdušenjem. Spodbudnih ocen je vsako leto deležna tudi Irena Hvala, ki usmerja gledališčnike, piše zanje dramska besedila in si za svoje nesebično razdajanje vsekakor zasluži vse priznanje. Rdeča nit domala vseh danes aktivnih kulturnih ustvarjalcev na Vojskem pa je dejstvo, da so v svojem bistvu samouki. To pa seveda ni sinonim za manjvredno ali obrtniško neveščo ustvarjalnost. Prav nasprotno. V Galeriji Magazin razstavljena dela pričajo o mojstrstvu, ki so ga ustvarjalci dosegli in ga še razvijajo. Kot je v nagovoru zbranim v galeriji poudaril podžupan Branko Lapajne, so vsa razstavljena dela Vojskarjev vredna ogleda.

Risbe in slike v Galeriji Magazin v tem sklopu razstavlja Luka Kolenc. Bolezen mu je preprečila sodelovanje na odprtju razstave, ki je logično nadaljevanje njegovih prejšnjih predstavitev. Njegovo mojstrstvo so spoznavali že obiskovalci v Kavarni Emilija, medgeneracijskem centru pod streho Doma upokojencev Idrija in sedaj še v Galeriji Magazin. Ob slikanju je tudi bobnar v skupini Fršlus in zavzet član lovske bratovščine.

Avtor: Damijan Bogataj

vojsko-7-27-2-020.jpg
vojsko-10-27-2-020.jpg
vojsko-11-27-2-020.jpg
vojsko-9-27-2-020.jpg

Tonija Missona, kiparskega ustvarjalca, bi lahko umestili v skupino priseljenih Vojskarjev. Kot je sam povedal na Vojskarskem večeru v Galeriji Magazin, še pred desetletji ne bi verjel temu, da se bo nekoč zaljubil v Vojsko. Živel je namreč v Portorožu in občudoval morje. Ženini predniki so bili doma z Vojskega in to je bil sprva majhen vzgib za selitev. »Danes sem Vojskar in ponosen sem na to,« je povedal Toni Misson in za to požel nedeljivo odobravanje zbranih. Ob podiranju stare osnovne šole je ob cesti ostal velik kup kamenja. Tonija Missona je prešinilo, da bi lahko iz tega nekaj naredil. In se je lotil. Sprva plaho, a kasneje iz dneva v dan pogumneje. Iz prej surovega kamenja mu je uspelo izklesati kiparske umetnine, ki pričajo o nadarjenem snovalcu.

navednice-rdece.jpg

V Galeriji Magazin razstavljena dela pričajo o mojstrstvu, ki so ga ustvarjalci dosegli in ga še razvijajo. Vsa razstavljena dela Vojskarjev so vsekakor vredna ogleda.

 

Branko Lapajne

Za ustvarjalni nemir, ki spremlja življenje in delo Irene Hvala, so krivi njeni stari starši. Kot je povedala sama, je odraščala ob stari mami in starem očetu, ki sta bila nekaj posebnega. Slednji je s šestimi leti odšel za pastirja in od tam ga je usoda pahnila v roke prve svetovne vojne. Iz svetovne morije se vrnil živ in se kasneje preživljal kot gozdar. »V pravljicah je iskal uteho in tolažbo,« je povedala njegova vnukinja Irena Hvala. Zbranim v galeriji je predstavila brošuro z naslovom »Bliskar in druge zgodbe«, v katero je strnila sedem pripovedi, v katerih nastopajo Bliskarji, Hudournik, začarani mladenič, zmaj s Trohove ravni, usmiljeni lovec, škratje iz Idrije in zdravilna gorska roža astra montana. Kot je ob sklepu programa povedala direktorica knjižnice Nada B. Eržen, ne gre za etnološko dediščino ampak za stvarno literaturo z uporabo geografskih značilnosti.