Vojskarji se spominjajo grozljivih dogodkov

Objavljeno: 10. 7. 2020 ob 11:24 | Spletno uredništvo

Ob letošnjim prazniku Krajevne skupnosti Vojsko je domače Kulturno društvo Planika pripravilo kulturni program z naslovom Ura spomina. Obudili so spomine na 23. junij 1943.

Tega dne so pripadniki italijanskih premičnih oddelkov javne varnosti »Nukleo mobile« požgali večino domačij na planoti in veliko prebivalcev odpeljali v taborišča. Na težke dogodke so ohranjeni različni zapisi. Med slednjimi tudi pričevanja nekaterih Vojskarjev, ki so bili takrat še otroci in teror tujih vojakov jih je zaznamoval za vse življenje. Trpljenje vaščanov je v kroniki župnije zabeležil tudi tedanji vojskarski župnik Fortunat Jeklin. Pretresljivi opisi dogajanja v letu 1943 so se ohranili, ker jih je omenjeni dal v hrambo svojemu prijatelju Janku Žagarju, duhovniku v Župniji Ledine.

V kulturni programu, ki so ga izvedli na predvečer krajevnega praznika, so uvrstili pesmi domačega pesnika Črtomirja Šinkovca, v katerih pesnik omenja ljubezen do domačega kraja in domovine. Zbrane je nagovorila predsednica KS Vojsko Milojka Ječnik, pozdravne misli pa sta dodala tudi idrijski podžupan Branko Lapajne ter Bojan Režun, predsednik združenja za ohranjanje vrednost NOB Idrija – Cerkno.

Prireditev se je odvijala na predvečer dneva državnosti, zato je v pozdrav domovini in kot darilo za njej rojstni dan zazvenela tudi harmonika v rokah mladega glasbenika Žana Podobnika. Zaradi že znanih vzrokov in tedaj veljavnih pravil o druženju, je kulturniški dogodek potekal na novozgrajenem igrišču ob domu gasilcev in krajanov.

Obnova šolskega poslopja po letu 1945. Fotografijo hrani Mestni muzej Idrija

Pripadniki italijanskih premičnih oddelkov javne varnosti »Nukleo mobile« so požgali večino domačij, veliko Vojskarjev pa odpeljali v taborišča.