Vojaški orkester jubileju v pozdrav

Objavljeno: ponedeljek, 31. 5. 2021 ob 13:48 | Damijan Bogataj

Mestni trg v Idriji je bil v soboto, 29. maja, prizorišče uvodnega koncerta v nizu dogodkov s katerimi bodo obeležili 30-letnico samostojne Slovenije. Orkester Slovenske vojske je nastopil s programom domoljubnih in popularnih melodij pod umetniškim vodstvom dirigenta Gregorja Vidmarja, ki je pred leti poučeval tudi na Glasbeni šoli Idrija.

orkester-slovenske-vojske-31-5-2021.jpg

vse fotografije: Bogdan Kovačič Jovo

Slavnostni promenadni koncert so organizirali člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo, ki jo vodi predsednik Marijan Platiše, od lanskega leta tudi častni občan Občine Cerkno. V pozdravnem nagovoru je poudaril, da letos obeležujemo »spomin na čas, ko smo zase in za mnoge rodove Slovencev, ki so že davno sanjali te iste sanje, ustanovili in obranili svojo državo ter tlakovali pot po kateri bodo prihodnji rodovi gradili svoj svet«. Veterani vojne za Slovenijo so s svojim sodelovanjem v osamosvojitveni vojni, s svojimi ravnanji in predanostjo pred 30 leti častno izpolnili svojo dolžnost pred obličjem zgodovine, domovini pa izkazali hvaležnost in zvestobo. S svojo prisotnostjo so začetku praznovanja dali prav poseben pečat tudi praporščaki veteranskih organizacij iz Nove Gorice, Ajdovščine, Vipave, Brd, Kanala, gornjega Posočja, Logatca in Vrhnike, ki jim je na slovesnem postroju poveljeval Jože Erjavec iz Idrije.

Slavnostni govornik na dogodku je bil Samo Bevk, nekdanji župan in dolgoletni poslanec Državnega zbora Republike Slovenije. Zbrane je spomnil na zgodovinski pomen osamosvojitve, ki je predstavljala dolg zgodovinski proces uveljavljanja samobitnosti slovenskega naroda v različnih državnih tvorbah. »Od programa Zedinjene Slovenije sredi 19. stoletja do Maistrovih borcev ob koncu prve svetovne vojne, ki so ubranili severno mejo ter do narodnoosvobodilne borbe in partizanskih borcev. Partizanski upor proti okupatorju v drugi svetovni vojni je za osvoboditev celotnega slovenskega narodnega ozemlja odigral pomembno zgodovinsko vlogo. Prepričljiva vojaška zmaga leta 1945 je tudi odločilno pripomogla k priključitvi Primorske matični domovini. Z narodnoosvobodilnim bojem je slovenski narod izbojeval svojo državnost v okviru federativne socialistične Jugoslavije,« je še poudaril Samo Bevk.

orkester-slovenske-vojske-31-5-2021-4.jp
orkester-slovenske-vojske-31-5-2021-5.jp

Z osamosvojitvijo leta 1991 pa smo Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani, uresničili dolgoletna prizadevanja za državno samostojnost in suverenost ter mednarodno priznanje Slovenije. Osamosvojitveni proces je v sklepni fazi trajal od razglasitve majniške deklaracije, ustavnih amandmajev leta 1989 in prvih večstrankarskih parlamentarnih volitev, preko plebiscita, izvedenega 23. decembra 1990 ter osamosvojitvene vojne, vse do sprejema Republike Slovenije v OZN leta 1992. S tem je bilo zaokroženo dolgotrajno prizadevanje za uveljavitev samobitnosti slovenskega naroda. »Nič ni samoumevnega, za svobodo in svoje pravice se je potrebno boriti. Plebiscitarno odločitev slovenskega naroda in vseh državljank in državljanov, da želimo živeti v samostojni in neodvisni državi Republiki Sloveniji, smo tako morali ubraniti tudi z orožjem,« je še dodal Samo Bevk.

orkester-slovenske-vojske-31-5-2021-3.jp

Na Idrijskem in Cerkljanskem je še posebej v spominu ostala silovita eksplozija skladišča orožja in razstreliva Jugoslovanske ljudske armade, ki je razdejala Črni Vrh. Občinske civilne strukture ter pripadniki Teritorialne obrambe in policije so se zelo angažirali pri zavarovanju in nadzoru območja. Teritorialna obramba v takratni občini Idrija je bila v začetku devetdesetih let, kot sestavni del Teritorialne obrambe Republike Slovenije, dobro organizirana oborožena sila. Štela je 744 pripadnikov, občinski štab in enote Teritorialne obrambe Idrija so bili dobro oboroženi in opremljeni, predvsem pa dobro izurjeni in usposobljeni.

»Ena od značilnosti v delovanju Teritorialne obrambe Idrija je bila formacija Jurišnega odreda četne sestave iz pripadnikov nekdanjega Partizanskega bataljona. Pripadniki tega bataljona smo bili v rezervni sestavi JLA, vendar smo se samoiniciativno organizirali in pristopili v Teritorialno obrambo. Partizanski bataljon je v obdobju od 7. do 13. julija 1991 pri izvajanju bojnih nalog na bojnih položajih zamenjal enote Teritorialne obrambe Idrija.«

orkester-slovenske-vojske-31-5-2021-2.jp

Od tistih prelomnih časov je minilo že trideset let. Slovenija je v tem obdobju doživela velik napredek, soočila pa se je tudi z velikimi izzivi, še posebej med veliko gospodarsko in finančno krizo ter seveda v času epidemije koronavirusa, ki še kar traja. »Kljub epidemiji in njenim številnim izzivom ne smemo in ne bomo obupali. Naš narod je, kot že tolikokrat v svoji težki, a plemeniti zgodovini, dokazal, da si ne dovoli pasti pod težo ovir ali izgubljati upanja zavoljo na videz nepremagljivih težav. Tako se je tudi v teh kriznih časih med nami prebudilo globoko kolektivno spoznanje. Da bomo bitko proti epidemiji izborili s pomočjo solidarnosti, srčnosti, zaupanja in neizmerne povezanosti,« je še povedal na Mestnem trgu poslanec Samo Bevk.

Zbrane na Mestnem trgu je nagovoril tudi idrijski župan Tomaž Vencelj.

Orkester Slovenske vojske, ki je bil ustanovljen leta 1996, danes šteje 50 akademsko izobraženih glasbenic in glasbenikov. Sodeluje na vseh slovesnih dogodkih Slovenske vojske, državnih proslavah in meddržavnih srečanjih. Poleg tega orkester sodeluje na številnih humanitarnih koncertih in prireditvah lokalnih skupnosti.

Z zelo raznolikim opusom in kakovostjo svoje poustvarjalne umetnosti vedno znova ustvari občutek dovršenosti dogodkov in visoke omike, predvsem pa podobo ponosnih pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Orkester je v Idriji nastopil pod vodstvom dirigenta Gregorja Vidmarja, ki je akademski glasbenik in profesor klarineta. Med drugim je poučeval tudi v glasbeni šoli v Idriji. Ima veliko izkušenj na področju instrumentalne glasbe in vodenja orkestrov. Kot predvodnik oziroma ceremonialni dirigent v Orkestru Slovenske vojske je s »show« programom sodeloval na »Tatoo« festivalih širom Evrope in v Švici. Godbeniki so nastopili tudi na največjem festivalu vojaških orkestrov na Rdečem trgu v Moskvi. Kot mentor za predvodništvo in korakanje pa sodeluje tudi z različnimi pihalnimi orkestri po Sloveniji.