AKTUALNO

Vodovod v Godoviču začasno rešen

Objavljeno: četrtek, 24. 6. 2021 ob 11:13 | Damijan Bogataj

Ekipe Gasilske zveze Idrija iz Ledin, Spodnje Idrije in Idrije so v torek, 22. junija, končale s prevozi vode v vodooskrbni sistem v Godoviču. Delavci idrijske komunale so v vrtino za zajem vode namestili nadomestno črpalko in s tem rešili največjo zadrego.

Koliko bo stalo prevažanje vode iz Idrije do Godoviča, ta trenutek na komunali še ne vedo. Gasilska zveza Slovenije je pred mesecem sprejela nov cenik za opravljanje takih in podobnih storitev. Po tem ceniku vrednost opravljenega dela znaša vsaj 55.000 evrov brez davka na dodano vrednost. K računu Gasilske zveze Idrija bodo morali dodati še strošek Gasilske zveze Logatec, saj so gasilci vodo vozili tudi z logaškega konca. To pa še ni vse. V akciji pri reševanju črpališča so bili tudi delavci podjetja Kaskader, serviserji črpalke in na koncu še dobavitelji nove črpalke.

Da nesreča nikoli ne počiva, je že stara resnica. Strošek tega reševanja vodooskrbe v Godoviču pa bi lahko znižali samo tako, da bi komunala za iskanje nove ali pa začasne črpalke porabila manj kot osem dni. Toliko je namreč minilo od ugotovljene okvare do namestitve nadomestne črpalke.

V osmih dneh, od 14. do 22. junija, so gasilci iz Idrije do Godoviča in Veharš vsak dan prepeljali od 140 do 190 kubičnih metrov pitne vode. Sočasno sta vozila po dva gasilska tovornjaka s skupno zmogljivostjo 16 m3 vode. Gasilci so se izkazali z zanesljivostjo in natančnostjo pri izpolnjevanju dogovorov z upravljavci vodovoda. Na dan so opravili tudi do 30 voženj, v osmih dneh pa skupaj kar okoli 240 voženj in nekaj manj kot 2.900 kilometrov.

V osmih dneh, od 14. do 22. junija, so gasilci iz Idrije do Godoviča in Veharš vsak dan prepeljali od 140 do 190 kubičnih metrov pitne vode. Sočasno sta vozila po dva gasilska tovornjaka s skupno zmogljivostjo 16 m3 vode.