Voda, zemlja, zrak in ogenj na koncertu v Cerknem

Objavljeno: 23. 12. 2019 ob 13:42

Avtor: spletno uredništvo

Na letošnjih prazničnih koncertih bodo cerkljanske godbenike in njihovo občinstvo povezovali štirje naravni elementi. Elementi, ki sestavljajo naše okolje, naš planet. Iz njih vsa živa bitja črpamo življenjsko energijo. Še več. Ljudje smo na nek način združitev vseh naravnih elementov, ognja, vode, zemlje in zraka.

80443824_2549886158400434_37693806374761

Prevladujoči element se najbolj odraža v naših osebnostih. Če se sprašujete, kateri element prevladuje pri vas, potem imate priložnost, da s pomočjo glasbe Društva godbenikov Cerkno morda odkrijete resnico v sebi. V iskanju štirih naravnih elementov se bodo podali na pot v prazgodovino, vse do našega prednika, ki je bil z vsemi štirimi elementi povezan z vsem svojim bitjem. Pred več kot 60 tisoč leti je ustvaril piščal. Piščal, ki ima na Cerkljanskem velik lokalni pomen, v svetu pa neprecenljivega. Prav takšno piščal bodo ob štirih elementih predstavili tudi vam.

Kako zveni narava? Kakšno energijo imajo voda, ogenj, zrak in zemlja, iz česa pravzaprav smo in kaj nas obdaja? Vse to bodo odkrivali skozi glasbo na letošnjem božično-novoletnem koncertu. Glasba, ki ima na duha dokazano največjo moč in vpliv, pa bo štiri elemente še podkrepila v njihovi moči.
»Praznovanje božiča sega daleč nazaj pred naše štetje, ko so ljudje praznovali svetlobo, ki se je na novo rodila. Bili so eno z naravo in štirimi naravnimi elementi, ki so sestavni del našega okolja in vesolja. Vabimo Vas, da letos rojstvo svetlobe praznujete z nami, prisluhnete starodavni piščali in začutite moč narave iz časa naših prednikov, ki jo še vedno nosimo v sebi. Štirje naravni elementi se bodo izrazili s pomočjo glasbe skozi naše čute in nam vlili novih moči in življenjske energije,« so zapisali godbeniki pred koncertoma v domačem Cerknem.
Za godbeniki sta že praznična koncerta v Kobaridu in Gorenji vasi, to sredo, 25. decembra ob 19. uri, in v četrtek, 26. decembra ob 19. uri, pa pripravljajo koncerta v domačem Cerknem v osnovni šoli. Godbeniki bodo nastopili pod dirigentskim vodstvom Andreja Zupana, kot gost pa se jim bo na tidldidabu pridružil Boštjan Gombač.