ČAS IN LJUDJE

Visoko priznanje za Mileno Kržišnik

Objavljeno: petek, 3. 9. 2021 ob 11:29 | Damijan Bogataj

Milena Kržišnik, dolgoletna članica najožjega vodstva Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija-Cerkno, je pred dnevi za svoje dolgoletno in predano delo ter za prispevek, ki ga je dala uspešnemu delovanju veteranske organizacije na občinskem, regijskem in državnem nivoju, prejela eno najvišjih veteranskih priznanj. Predsednik veteranske organizacije Ladislav Lipič ji je na glavnem zboru ZVVS, ki je potekal na Bledu, podelil red ZVVS II. stopnje.

Milena Kržišnik je bila kot vodja pisarne zaposlena v Občinskem štabu teritorialne obrambe Idrija, po reorganizaciji Teritorialne obrambe leta 1991 pa je delala v Območnem štabu Teritorialne obrambe Tolmin in v Slovenski vojski. V obdobju od septembra do oktobra 1990 je sodelovala pri delovanju Manevrske strukture narodne zaščite v občini Idrija, v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo pa v sestavi 63. obm ŠTO Tolmin. Leta 2001 je bila med ustanovitelji medobčinske veteranske organizacije za območje občin Idrija in Cerkno – vsa leta deluje tudi kot članica njenega najožjega vodstva. En mandat je prizadevno opravljala tudi funkcijo podpredsednice, en mandat funkcijo predsednice, zadnja dva mandata pa funkcijo sekretarke.

marjan-platise-15-6-2020-1.jpg
navednice-modre_edited.png

Upravičeno lahko zapišem, da je Milena v celotnem obdobju delovala kot ’mama idrijskih vojnih veteranov’. Za prestižno, a zasluženo veteransko priznanje, ki ga je Milena prejela na zasedanju glavnega zbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo na Bledu, ji iskreno čestitamo.

MARJAN PLATIŠE

predsednik ZVVS Idrija - Cerkno

milena-krzisnik-30-8-2021-2.jpg

Zorko Velikajne, Milena Kržišnik, Marijan Platiše in Franci Ferjančič

V času svojega predsedovanja si je prizadevala za odpiranje delovanja veteranske organizacije navzven in za sodelovanje s sosednjimi organizacijami veteranov vojne za Slovenijo. V času njenega predsedovanja so veterani v spominskem parku osamosvojitve Slovenije v Idriji postavili spominsko obeležje ljudem in dogodkom iz osamosvojitvene vojne na Idrijskem in Cerkljanskem. V njenem mandatu se je začel tudi sedaj vsakoletni literarni natečaj Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije.

Milena Kržišnik je bila več mandatov tudi članica Pokrajinskega odbora Severnoprimorske in članica komisije za kadrovska in statutarna vprašanja veteranske organizacije na državni ravni.

»Ne glede na to, katero od funkcij je opravljala, je bila in je še vedno eden izmed stebrov dejavnosti OZ VVS Idrija-Cerkno. Upravičeno lahko zapišem, da je Milena v celotnem obdobju delovala kot ’mama idrijskih vojnih veteranov’. Za prestižno, a zasluženo veteransko priznanje, ki ga je Milena prejela na zasedanju glavnega zbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo na Bledu, ji iskreno čestitamo,« je v izjavi za javnost ob podelitvi priznanja zapisal predsednik Marjan Platiše.

Milena Kržišnik je ob tem dodala, da sama nikoli ni delala za nagrade ali priznanja. »Prejem reda druge stopnje sprejemam tudi kot priznanje vsem sodelavcem, ki so v času vojne, in tudi pozneje, opravili veliko delo kot prostovoljci pri delovanju veteranske organizacije.«