Virus odgnal tudi publiko iz dvorane

Objavljeno: 30. 9. 2020 ob 8:18 | Avtorica besedila: Liza Škrlep, avtor fotografij: Lovrenc Habe

Konec avgusta in v začetku septembra je KUD Sloga organiziralo dve prireditvi za lokalno in širšo javnost. V primerjavi s preteklimi leti se je število obiskovalcev zmanjšalo za štiri petine.

Na filmske večere domačega filma je v preteklih letih prišlo med 100 in 150 obiskovalcev, v prvih dveh letih preko 200, letos je bilo gledalcev 38, vključno z ustvarjalci. Tudi na drugi prireditvi, stand up večeru komika Uroša Kuzmana, bi lahko črnovrški dom krajanov sprejel še 31 gledalcev – omejitev združenja 50 ljudi seveda velja tudi na Črnovrškem. Predstavo Profesor Kuzman mlajši si je namreč ogledalo 19 ljudi, v primerljivih stand up večerih na Črnovrškem iz obdobja pred korono si je tovrstne komedije ogledalo od 50 do 90 ljudi.

V soboto, 29. avgusta, je potekala premiera dveh kratkih filmov na 9. filmskem večeru domačega filma. Na njem so predstavili futuristični film Korona karantena, režiserja, montažerja in scenarista Andraža Corna, in dokumentarni film Covid-19 na podeželju: Črni Vrh nad Idrijo, ki ga je v celoti pripravil Lovrenc Habe. Dokumentarni film prikazuje vse spremembe navad krajanov in spremembe v storitvenih, šolskih, društvenih, verskih in drugih dejavnostih v času najstrožje karantene. Če je prvi film služil kot razvedrilo, je drugi prikazoval resnejše težave in situacije, ki jih je koronavirus prinesel na podeželju. Film bo zagotovo pravo vrednost dobil šele z leti, ko se bomo distancirali od norije letošnjega leta in bomo na obdobje, ki ga živimo, gledali nostalgično.

Sicer pa je Kuzman po predstavi dejal, da si želi take publike, kot je bila črnovrška: »Ljudje so se smejali, bili aktivni in glasni. To je meni, kot nastopajočemu, najboljše, saj vem, da je bil večer dober,« je še dejal doktor matematike. Tudi gledalci so bili nad videnim navdušeni, preplet intelektualnih situacij in spontanih zgodb profesorja na fakulteti je tvoril večer, poln smeha.

Kako bo s kulturnimi prireditvami na Črnovrškem v nadaljevanju leta, pa se bo odločil upravni odbor KUD Sloga na naslednjem sestanku.

Prizor iz dokumentarnega filma Covid-19 na podeželju: Črni Vrh nad Idrijo