Virus izpraznil šolske klopi

Objavljeno: 22. 10. 2020 ob 11:48 | Damijan Bogataj

V dneh, ko se je pouk večine šolarjev preselil na splet, so dobre komunikacije in delujoč operacijski sistem neobhodni. To so zaradi zastojev v delovanju mreže Arnes na lastni koži okusili tudi učenci osnovnih šol iz Idrije in Črnega Vrha, saj je imel ta sistem prva dva dneva zelo hude težave.

Učilnica za biologijo na Osnovni šoli Idrija sameva. Kdaj se bo vrnil otroški živ-žav? / foto: Damijan Bogataj

Kot v današnji izdaji poročajo Idrijske novice, pa na Osnovni šoli Spodnja Idrija pouk na daljavo poteka brez zapletov. Ob izbiranju informacijskega kanala so se odločili za Microsoftov sistem, ki pa deluje brez resnejših težav. Kot je povedala ravnateljica Janja Habe, je na pouk na daljavo prešlo 118 učencev.

Brez omembe vrednih težav so na pouk na daljavo prešli tudi na Osnovni šoli Cerkno, kjer šola pouka ne izvaja preko omrežja Arnes in to se je izkazalo za dobro. »Že prvi šolski dan na daljavo smo izvajali pouk brez težav. Od marca do danes smo veliko časa in energije namenili izobraževanju učiteljev in to se je izkazalo za pozitivno,« je povedal ravnatelj Mitja Dežela. V pouk na daljavo je v prvi fazi vključenih 169 otrok, za katere skrbi 25 učiteljev in drugih strokovnih delavcev. Vsi učitelji izvajajo pouk iz svojih kabinetov. Šola pa se intenzivno pripravlja na celovit prehod pouka na daljavo, saj utegne vlada po krompirjevih počitnicah uveljaviti ta ukrep tudi za preostale razrede osnovne šole. Zadreg z računalniki in povezavami v Cerknem nimajo. Izvajajo tudi nekatere krožke in interesne dejavnosti, kot so čipkarska šola, plesne in športne aktivnosti, pri katerih lahko uveljavijo načelo zaprte skupine.

Na cerkljanski osnovni šoli so že prvi šolski dan na daljavo izvajali pouk brez težav. Od marca dalje so veliko časa in energije namenili izobraževanju učiteljev.

300 učencev

idrijske glasbene šole je prešlo na pouk na daljavo

Kot je za Idrijske novice povedala ravnateljica Tonja Lapanja Brenčič, je vseh 300 učencev idrijske glasbene šole prešlo na pouk na daljavo. Večinoma uporabljajo sistem Zoom in ta deluje brez težav. Isto velja tudi za pouk glasbene teorije, kjer je v učno uro preko računalnikov povezanih več učencev.