Veterani vojne za Slovenijo aktivni tudi v izrednih razmerah

Objavljeno: 30. 9. 2020 ob 7:27 | Avtor besedila: Franci Ferjančič

V soboto, 26. septembra, so se na rednem letnem občnem zboru sestali člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno. Zbor, ki je bil sprva sklican v marcu, so morali zaradi epidemije preložiti na jesenski termin.

veterani-29-9-020.jpg

Zbora se je udeležilo veliko članic in članov ter gostov. Po otvoritvi in pozdravnih besedah gostov so se zbrani najprej posvetili obravnavi in sprejemanju poročil o opravljenem delu v preteklem letu. V poročilu o delu je predsednik Marijan Platiše udeležencem poročal, da je združenje konec leta 2019 štelo 372 članic in članov, od tega je 271 aktivnih članov. To sicer veliko številko pa bodo, glede na več kot 1.000 oseb s pridobljenim statusom vojnega veterana 1991 po podatkih Upravne enote Idrija, vsekakor skušali povečati.

Po besedah predsednika je bilo združenje v letu 2019 zelo aktivno in je realiziralo domala vse aktivnosti iz letnega načrta dela, rdeča nit delovanja pa je ohranjanje spoštljivega spomina na dogodke iz osamosvojitvene vojne za Slovenijo in skrb za družbeni in socialni položaj veteranov. Izrazil je še pričakovanje, da bodo sčasoma uspeli z dogodki pritegniti tudi zanimanje širše javnosti, s čemer bodo uresničili temeljno poslanstvo veteranske organizacije. Marijan Platiše se je vsem, ki so sodelovali pri izvajanju aktivnosti v minulem letu, zahvalil in jim čestital za opravljeno delo.

Po besedah predsednika je bilo združenje v letu 2019 zelo aktivno in je realiziralo domala vse aktivnosti iz letnega načrta dela, rdeča nit delovanja pa je ohranjanje spoštljivega spomina na dogodke iz osamosvojitvene vojne za Slovenijo in skrb za družbeni in socialni položaj veteranov

marjan-platise--2-29-9-020.jpg

Udeleženci letnega zbora pa so spremljali in potrdili tudi ostala poročila. Letni načrt dela za leto 2020 je oblikovan v luči izrednih razmer zaradi epidemije Covid-19. S spodbujanjem sosedske pomoči in zbiranjem veteranov prostovoljcev za pomoč Civilni zaščiti so se člani združenja odgovorno vključevali v razreševanje problemov v času epidemije. Po sprostitvi omejevalnih ukrepov je združenje nadaljevalo z izvajanjem nalog iz predloga letnega načrta dela. Številne načrtovane aktivnosti so bile izpeljane. Med njimi veteransko prvenstvo v veleslalomu, literarni natečaj Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije, odprto tekmovanje v streljanju z malokalibrsko puško in pohod po poteh enot TO na Vojskem, svečanost z dvigom zastave v počastitev dneva državnosti, pohod po poteh enot TO, strelsko urjenje na Lajšah nad Cerknim in druge. Z izdelavo projektov in obnovo droga za zastavo je bila izpeljana tudi prva faza urejanja spominskega parka osamosvojitve Slovenije v Idriji, ki je trenutno najobsežnejši projekt, ki ga v sodelovanju z Občino Idrija izvaja območno združenje. Do konca leta načrtujejo še vrsto aktivnosti. Tako letni načrt dela kot finančni plan za leto 2020, ki ga je predstavila sekretarka Milena Kržišnik, so udeleženci sprejeli z odobravanjem.

V svečanem delu zbora pa so podelili priznanja Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Spominsko plaketo ZVVS so prejeli Ajda d.o.o. Čeplez, Eta d.o.o Cerkno, FreeNet Internet d.o.o. Godovič in Občina Cerkno. Znak praporščaka ZVVS je prejel Drago Feltrin.

Bronasto plaketo ZVVS so prejeli Emil Čadež, Franci Jezeršek, Silvij Klemenčič, Janez Pivk, Stanislav Platiše in Darko Svetičič, srebrno plaketo ZVVS pa je prejel Vladimir Sedej.

Bronasto plaketo ZVVS so prejeli Emil Čadež, Franci Jezeršek, Silvij Klemenčič, Janez Pivk, Stanislav Platiše in Darko Svetičič, srebrno plaketo ZVVS pa je prejel Vladimir Sedej