Vesolje izziva domišljijo

Objavljeno: petek, 29. 1. 2021 ob 14:23 | Spletno uredništvo

1. februarja leta 2003 se je po 16-dnevni misiji v vesolju na Zemljo vračal raketoplan Columbia. 16 minut pred pristankom je raketoplan ob vstopu v atmosfero eksplodiral. Na njegovem krovu so umrli vsi člani posadke. Najstarejši med njimi je bil 48-letni Ilan Ramon, izraelski bojni pilot in prvi izraelski astronavt. Njemu v spomin so leta 2009 v Izraelu ustanovili Fundacijo Ramon, ki ohranja spomin na člane posadke nesrečnega raketoplana in spodbuja mladino k raziskovanju vesolja.

Columbia SpaceLab je program, ki združuje osem različnih misij, vsaka je poimenovana po enem izmed članov posadke. Prvič, odkar fundacija Ramon obstaja, se je na pobudo Andreje Purkart Martinez, veleposlanice Republike Slovenije v Tel Avivu, Slovenija kot prva evropska država priključila projektu SpaceLab. V projekt so se vključili učitelji centrov šolskih in obšolskih dejavnosti, kot gostujoči mentorji učencem na slovenskih osnovnih in srednjih šolah. Cilj misije je bil prikaz znanstvenih principov z izgradnjo Rube Goldberg-ovega stroja. Tekmovalci so morali uporabiti tri znanstvene principe, dva, ki se nanašata na Zemljo in enega, ki se nanaša tako na Zemljo kot na vesolje. Na koncu misije pa je je bilo potrebno še izstreliti raketo.

Udeleženci projekta so na primer morali sestavili zaporeden niz žogic, domin, opek ali česa podobnega tako, da so se te zaporedoma podirale in izpodrivale.V ponedeljek, 25. januarja, so udeleženci projekta sodelovali na mednarodni konferenci, ki je potekala na virtualni vesoljski postaji. Udeleženci so prisluhnili tudi predavanju pravega astronavta, ki je mladino navduševal za proučevanje vesolja. Končni vrstni red slovenskih ekip je razglasila veleposlanica Slovenije v Tel Avivu, Andreja Purkart Martinez.

Vernier Software & Technology

Tretje mesto v projektu je zasedla ekipa Osnovne šole Velika Nedelja, drugo mesto so si prislužili učenci Osnovne šole Idrija in prvo mesto učenci Osnovne šole Cerkno.

Ravnatelj Osnovne šole Cerkno Mitja Dežela, ki je v projektu sodeloval tudi kot mentor, je povedal: »Članom ekipe iskreno čestitam, saj so s svojim navdušenjem in skupinskim delom dokazali, da za njih niti nebo ni meja. S svojim pristopom so uspešno poleteli v vesolje in vsem pokazali, da kljub temu, da delo poteka na daljavo, to ni ovira ampak le izziv, s katerim se lahko vsi uspešno soočimo.«

V ekipi z imenom »SpeceLabouci Cierkna« so sodelovali Lin Čadež, Rok Bogataj, Božo Bizjak, Kristjan Šturm, Gašper Tušar in Aljaž Škvarča, v pomoč in podporo pa so jim bili mentorji Marko Bevk, Mitja Dežela, Rok Ozebek, Simona Peternelj in Domen Uršič, ki je bil poleg mentorja tudi koordinator celotnega projekta.

Osnovno šolo Idrija sta v projektu zastopali dve ekipi. V prvi so bili Veronika Poljanec, Živa Gnezda, Moja Kofol, Lena Kleindienst, Vid Jereb, Nik Jezeršek in Anton Jesenko pod mentorskim vodstvom Maja Piriha iz CŠOD Vojsko in Danijela Ferlinca iz CŠOD Planinka. V drugi ekipi so tekmovali Cene Božič, Valentin Kavčič, Sara Revan, Sofija Koštrica, Nace Menart in Filip Boškin pod mentorskim vodstvom Anje Vencelj iz OŠ Idrija in Mojce Rudolf iz CŠOD Medved.

Tretje mesto v projektu je zasedla ekipa Osnovne šole Velika Nedelja, drugo mesto so si prislužili učenci Osnovne šole Idrija in prvo mesto učenci Osnovne šole Cerkno.

navednice-modre_edited.png

Naši učenci so z inovativnimi idejami, timskim sodelovanjem in močno voljo dokazali, da je tudi v času pouka na daljavo mogoče narediti marsikaj. Zgledujmo se po njih.

IVICA VONČINA

ravnateljica Osnovne šole Idrija

Ravnateljica Osnovne šole Idrija Ivica Vončina je po zaključku projekta povedala: »Želja po spoznavanju in osvajanju vesolja je med nami že dolgo prisotna. Veseli me, da jo imajo tudi naši učenci. S spodbudo mentorjev so tako naši učenci pokazali, da za njih ni meja. Z inovativnimi idejami, timskim sodelovanjem in močno voljo so dokazali, da je tudi v času pouka na daljavo mogoče narediti marsikaj. Zgledujmo se po njih. S sodelovanjem v mednarodnem projektu SpaceLab in misiji Clark so pridobili še širši pogled na vesolje in s svojimi vrstniki tudi izmenjali mnenje. Čestitke vsem, učencem in mentorjem, za odlično opravljeno delo.«

V letošnjem pilotnem projektu SpaceLab je sodelovalo 52 šol iz Izraela, v Sloveniji pa so k projektu pristopili učenci osnovnih šol Idrija, Cerkno in Velika Nedelja ter Gimnazije Jurija Vege Idrija.