Veliki planinski finale jutri v Spodnji Idriji

Objavljeno: 24. januarja 2020 ob 11:52 / posodobljeno: 24. januarja 2020 ob 12:10

Spodnja Idrija bo prihajajoči konec tedna gostila finale državnega tekmovanja Mladina in gore. Gre za ekipno šolsko športno tekmovanje iz znanja planinstva, ki je namenjeno osnovnošolcem zadnje triade ter ločeno srednješolcem. Mladi tekmujejo v znanju, veščinah in izkušnjah z vseh področij in oblik planinskega delovanja.

Avtor: Damijan Bogataj

mig-podnanos-pd-idrija-foto-manca-cujez.
mig-2020-spodnja-idrija.jpg

Organizatorji 31. državnega tekmovanja Mladina in gore so: Planinska zveza Slovenije, Mladinska komisija PZS, Zavod za šport RS Planica, Planinsko društvo Idrija in Osnovna šola Spodnja Idrija.

Finala državnega tekmovanja se vsako leto udeležijo najboljši z regijskih tekmovanj, lanska so potekala v novembru 2019. Finalisti s Primorske so si vstopnico na jutrišnje tekmovanje v Spodnji Idriji priborile na regijskem tekmovanju, ki je potekalo na OŠ Vojke Šmuc v Izoli v organizaciji Planinskega društva Piran.

Na regijskem tekmovanju udeleženci rešujejo naloge iz splošnih planinskih vsebin, na državnem tekmovanju pa bodo jutri udeleženci v prvem delu tekmovanja reševali naloge iz splošnih planinskih vsebin in dodatnega gradiva. Drugi, finalni del državnega tekmovanja, bo kviz. Če bo imela ena ali več šol enako število točk, bodo tekmovalci reševali dodatne naloge in praktične naloge iz planinskih veščin.

Jutri se bodo v Spodnji Idriji pomerili tudi srednješolci. V prvem skupinskem delu se bodo ekipe pomerile v teoretičnem znanju Planinske šole in dodatnega gradiva, najboljše ekipe pa se bodo uvrstile v finalni del tekmovanja, kjer bo med drugim potrebno prikazati tudi nekatere praktične naloge. Osnovna literatura za tekmovanje je učbenik Planinska šola, pričakuje pa se tudi širše poznavanje gorništva, gorniške kulture in pomena planinstva.

Organizatorji jutrišnjega celodnevnega programa so Planinska zveza Slovenije, Planinsko društvo Idrija in Osnovna šola Spodnja Idrija. Program bodo organizatorji pričeli ob 10. uri in sklenili z razglasitvijo najboljših in podelitvijo nagrad ob 16. uri.

Kot so potrdili organizatorji, se bo jutrišnjega tekmovanja v planinskem znanju teoretično in praktično v Spodnji Idriji pomerilo 24 štiričlanskih osnovnošolskih ekip, najboljših na regijskih tekmovanjih, in 17 dvočlanskih srednješolskih ekip, ki so se prijavile na ta izziv.

Mladina in gore, ki je hkrati tekmovanje iz znanja in športno tekmovanje, saj planinstvo obe prvini enakovredno združuje, je namenjeno osnovnošolcem od 6. do 9. razreda, letos pa bo že petič izvedena tudi podobna preizkušnja za srednješolce. Eno najpomembnejših tekmovanj za popularizacijo planinstva in spoštljivega odnosa do narave je tudi priložnost za druženje in medsebojno spoznavanje mladih planincev iz vse Slovenije.

Na državno tekmovanje v Spodnji Idriji se je uvrstilo 24 najboljših osnovnošolskih ekip iz vse Slovenije, ki se bodo pomerile v planinskem znanju in poznavanju dodatnega gradiva o delu oskrbnikov planinskih koč, nevarnosti snežnih plazov ter zgodovini Idrije in prvih zapisih o naših gorah. Regijskega tekmovanja se je 9. novembra 2019 v Lendavi, Izoli in Preserjah pri Radomljah udeležilo kar 66 ekip s po štirimi učenci od 6. do 9. razreda, najuspešnejše pa so si odprle vrata na 31. državno tekmovanje Mladina in gore, ki bo 25. januarja v Spodnji Idriji, od koder prihaja zmagovalna ekipa lanskoletnega 30. državnega tekmovanja Mladina in gore. Na 5. tekmovanju MIG za srednješolce se bo pomerilo tudi 17 srednješolskih ekip s po dvema tekmovalcema. V sklopu tekmovanja je organiziran tudi literarni in likovni natečaj z naslovom Veter v laseh.

Najboljše ekipe bodo nagrajene s planinskim taborom v Planinskem učnem središču Bavšica (v organizaciji Mladinske komisije PZS) ter pokali in medaljami. Preostale ekipe dobijo praktične nagrade.

planinska_sola_ucbenik.jpg