Več kot sto let balinanja v Idriji

Objavljeno: četrtek, 18. 3. 2021 ob 13:55 | Spletno uredništvo

balinarji-18-3-2021-6.jpg
balinarji-18-3-2021-2.jpg

Balinanje sodi med bolj priljubljene športe v Idriji. Najstarejši viri poročajo, da so v Idriji balinali že v času Italije pred več kot sto leti. Med domačini so še znane zgodbe o tem, da so balinali na tudi danes manj znanih baliniščih, med katere sodijo balinišča v Grapi ob rudniškem prhauzu, na Čerinovšu, v Rižeh, na Dolinci, v Mejci, v Cegovnici in še drugod. Največje balinišče pa je bilo že v času Italije ob športnem parku na območju, kjer danes na levem bregu Idrijce stojijo proizvodne hale podjetja Kolektor.

balinarji-18-3-2021-5.jpg

Danes je največje balinišče ob nogometnem stadionu v Idriji. Balinišče omogoča ukvarjanje s tem športom v vseh vremenskih pogojih. Balinarji so organizirani v različne ekipe, s katerimi se člani merijo na regijskih in državnih tekmovanjih. V klubu danes deluje 41 registriranih članov, odprti pa so tudi za nove člane in še posebej poskušajo za balinanje navdušiti mladino.

»Balinanje ni šport upokojencev in športna panoga za preganjanje nedeljskega dolgčasa ampak zelo zanimiva in atraktivna oblika rekreacije,« poudarjajo idrijski balinarji.

VIDEO POSNETEK

miklavcic-moravec-18-3-2021-3.jpg

Več in podrobneje o idrijskem balinanju pa si poglejte v posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic, v katerem se je novinar Erik Logar pogovarjal z glavnim trenerjem Balinarskega kluba Kolektor Idrija Francem Miklavčičem in raziskovalcem balinarske zgodovine Slavkom Murovcem.

AUDIO POSNETEK

Franc Miklavčič in Slavko Moravecpredstavnika Balinarskega kluba Kolektor Idrija
00:00 / 18:34