Vasja Pirc se je rodil pred 113 leti v Idriji

Objavljeno: ponedeljek, 21. 12. 2020 ob 11:09 | Avtor besedila: Silvo Kovač

Znameniti Idrijčan Vasja Pirc se je rodil 19. decembra 1907 v Idriji. Že v otroških letih se je s starši preselil v Maribor. Na klasični gimnaziji je bil kmalu najboljši šahist in končal jo je kot najboljši dijak. Zmagal je na prvenstvu Maribora. Na univerzi v Ljubljani je študiral zgodovino in geografijo. Leta 1927 je postal prvak Ljubljanskega šahovskega kluba, avgusta istega leta pa je osvojil tudi naslov mojstra na petem nacionalnem amaterskem turnirju v Karlovcu. Nekaj časa je študiral tudi na Dunaju in tam spoznal slovito dunajsko šahovsko šolo.

V Ljubljani je opravil izpit iz geografije, potem pa se je skoraj povsem posvetil šahu. Bil je urednik številnih šahovskih rubrik in strokovni sodelavec mnogih tujih šahovskih publikacij. Od leta 1939 do 1941 je bil pri Jutru stenograf za sprejemanje radijskih poročil v tujih jezikih. Po osvoboditvi je poučeval na gimnaziji v Ljubljani, bil je referent za šah na komiteju za fizkulturo, od leta 1950 do 1955 član uredništva Slovenskega poročevalca, nato pa od leta 1960 inštruktor pri Šahovski zvezi Slovenije.

Z odličnimi dosežki si je na predvojnih mednarodnih turnirjih pridobil sloves velemojstra in se uvrstil med vodilne svetovne šahiste tedanje mlade generacije. Že od rane mladosti je bil rahlega zdravja in večkrat hudo bolan, sicer bi bili njegovi turnirski uspehi še veliko večji. Ko je bil na višku, ga je svetovni šahovski tisk postavljal med deset najmočnejših šahistov sveta. Leta 1938 je bil predviden kot prva rezerva za turnir Avro na Nizozemskem, kjer je nastopilo prvih osem najboljših svetovnih igralcev.

Vasja Pirc je nastopil na 56 mednarodnih turnirjih (19 pred vojno in 37 po njej). Leta 1929 je na mednarodnem turnirju v Rogaški Slatini izpolnil normo za mednarodnega mojstra. Kasneje je na velikih turnirjih po sedanjih normah kar šestkrat izpolnil velemojstrsko normo.

Naslov velemojstra mu je Svetovna šahovska federacija FIDE, uradno podelila leta 1953 za zmago v Lodzu (1938). Pirc je prav takrat v svojem rojstnem mestu Idriji igral simultanko. Ko mu je takratni tajnik Šahovskega društva Idrija, Srečko Logar, prinesel časopis z objavo te novice, je bil Pirc zelo srečen in je ves zadovoljen sprejel tudi prvo rojakovo čestitko.

Z velemojstrom Pircem sem se prvič srečal leta 1959 v Kopru. Kot dijak sem bil na šolanju v Kopru in igral v ekipi šahistov Kopra na prijateljskem hitropoteznem šahovskem troboju Koper – Ljubljana – Trst. Kot rezervnega igralca so me v ekipo vključili prav v srečanju z Ljubljano oziroma velemojstrom Pircem. S črnimi figurami sem se dobro branil, vendar sem se po dobrih 30 potezah moral sprijazniti s porazom. To je bila moja edina partija z rojakom velemojstrom Vasjo Pircem.

Vse od leta 1931 je bil Vasja Pirc steber jugoslovanske državne reprezentance in član olimpijske ekipe. Krona ekipnih dosežkov je zlata olimpijska medalja iz Dubrovnika leta 1950 in obenem tudi srebrna medalja na drugi deski. Vasja Pirc je po svetu znan tudi kot odličen šahovski pisec in teoretik. Napisal je vrsto turnirskih knjig in opus z naslovom Najnovejša teorija šahovskih otvoritev – kraljeva indijka v petih zvezkih. Prispeval je teoretične preglede za številne turnirske knjige, ki so izšle doma in v tujini. Za Slovensko akademijo znanosti in umetnosti je izdelal šahovsko terminologijo z 2.000 izrazi in definicijami za znanstveni slovar slovenskega jezika.

Najboljši dosežki velemojstra Vasje Pirca

1931 - Praga: najboljši rezultat na 4. deski na 4. šahovski olimpijadi,

1938 - Lodz: 1. Pirc, 2. Tartakover, 3. Eliskases,

1938 - Harzburg: zmaga

1947 - Teplice – Sanov: 1. - 2. mesto,

1948 - Salsjobaden: Medconski turnir, 11. mesto med 20 igralci,

1949 - Bled – Ljubljana: Dvoboj s svetovnim prvakom Maksom Euwejem - 5:5,

1935, 1936, 1937, 1948, 1953: petkratni državni prvak Jugoslavije.

Šahovska zveza Slovenije je z organizacijo in odlično izvedbo 35. šahovske olimpijade Bled 2002, potrdila tudi bogato tradicijo in kakovost slovenskega šaha, katerega temelje sta postavila prav velemojstra dr. Vidmar in Pirc.

Ob stoletnici rojstva velemojstra Vasje Pirca je bila 26. januarja 2007 na gradu Gewerkenegg v Idriji svečana promocija nove poštne znamke z likom velemojstra in idrijskega rojaka Vasje Pirca.

Občani mesta Idrije smo 12. oktobra 2013 rojaku Vasji Pircu ob 60-letnici podelitve naslova šahovskega velemojstra odkrili spominsko ploščo na njegovi rojstni hiši na Mestnem trgu v Idriji. Tako se bo šahovski velemojster Vasja Pirc pridružil številnim znanim Idrijčanom, ki so zaznamovali bogato in pestro zgodovino našega najstarejšega rudarskega mesta.

Vodstvo Šahovskega kluba »Kolektor« Idrija se je letos odločilo, da v prostorih »Pr’ Golitu« na Mestnem trgu v Idriji, ki so le nekaj korakov oddaljeni od rojstne hiše velemojstra Vasje Pirca, uredi šahovski kotiček. Predlog je bil pri vodstvu Občine Idrija dobro sprejet. Z donatorstvom bo v prostoru novo izdelana šahovska miza s figurami tip »Dubrovnik 1950« šahovske figure, s katerimi so igrali na šahovski olimpijadi. Za šahovnico bodo lahko šahirali mladi in starejši ljubitelji šaha in tako nadaljevali več kot 70-letno uspešno šahovsko delovanje v našem mestu. Imeli pa bodo tudi možnost, da si preko računalnika na spletni strani .chessgames.com ogledajo kar 595 šahovskih partij Vasje Pirca, ki jih je odigral v času od leta 1929 do 1968. O datumu odprtja šahovskega kotička vas bomo pravočasno obvestili.

Predvsem pa slovi kot raziskovalec teorije šahovskih otvoritev. V različnih otvoritvah je odkril pomembne novosti, ki so po njem dobile ime v svetovni šahovski literaturi. Od leta 1948 je raziskoval obrambo, ki se je začela z 1.e4 d6 2.d4 Sf6 in je bila sicer stara že več kot sto let, vendar pa teoretično in praktično ni bila obdelana. V svetovni šahovski literaturi je sedaj splošno imenovana Pirčeva obramba. Svojo obrambo je izvirno izpopolnjeval in branil teoretično in v turnirski praksi. Z njo je obogatil in poživil obrambne sisteme v modernih otvoritvah.

Vasja Pirc je deloval tudi na pedagoškem, trenerskem in organizacijskem področju. Za svoje delo je ob 60-letnici prejel državno odlikovanje in priznanje Šahovske zveze Slovenije.

V spomin na velemojstra Vasjo Pirca je Šahovska zveza Slovenije decembra 1981 organizirala 1. Memorial Vasje Pirca -mednarodni šahovski turnir posameznikov. Od takrat je bilo odigrano že več kot 25 memorialnih turnirjev.