V združenju občin po novem tudi idrijska

Objavljeno: sreda, 30. 12. 2020 ob 9:17 | Damijan Bogataj

Občina Idrija se bo včlanila v Združenje občin Slovenije. Tako so z večino glasov na zadnji letošnji seji sklenili idrijski občinski svetniki. Za članstvo v tej organizaciji bodo v letu 2021 plačali 1.500 evrov članarine.

mestna-hisa-idrija-23-3-2020.jpg

Delovanje združenja in njegove programske cilje je občinskim svetnikom na seji, ki je potekala preko aplikacije Zoom, predstavil Robert Smerdelj, župan občine Pivka. Poudaril je, da združenje zastopa predvsem srednje velike in male občine s podeželja. Zavzema se za boljše financiranje občin iz državnega proračuna, ki bo po zadnji spremembi zakona glede sofinanciranja občin s strani države povečal za 7 odstotkov. Člani se zavzemajo tudi za poenostavljanje postopkov in odpravo administrativnih ovir. Podpirajo ustanovitev pokrajin, saj bodo te imele močan razvojni element. Po trditvi Roberta Smerdelja je Slovenija ena najbolj centraliziranih držav v Evropi in delovanje Občine Idrija v tem združenju bi lahko prispevalo k drobitvi državnega aparata in uveljavljanju interesov lokalnih skupnosti.

V razpravi je Franci Medic predlagal, naj združenje občin postavi lastno sežigalnico odpadkov, saj so ti vse večji problem malih in srednjih občin. Milovana Lukan je menila, da bi morala občina imeti jasno vizijo pri povezovanju v pokrajine. »V primerih, ko se funkcije na centru za socialno delo izvajajo na ravni regije, pa smo Idrijčani prikrajšani, saj ni nobenih uporabnikom prijaznih avtobusnih povezav do Nove Gorice,« je še povedala Milovana Lukan.

Bojan Režun, ki je tudi državni svetnik, je poudaril, da si v državnem svetu intenzivno prizadevajo za ustanovitev pokrajin, saj bi se s tem izognili »anarhiji, ki jo imamo sedaj«.

Samo Kuščer pa v povezovanju ne vidi nobene praktične koristi, saj zakonodaja izenačuje vse občine.

Obravnavo te točke so občinski svetniki sklenili z glasovanjem. Sedemnajst ji je glasovalo za, le Samo Kuščer je bil proti. Občina Idrija je že sedaj članica skupnosti občin, po plačilu članarine pa bo članica še v združenju občin.