V Zadlogu skoraj -20 stopinj Celzija

Objavljeno: petek, 9. 4. 2021 ob 7:21 | Spletno uredništvo

Meteorologi agencije za okolje so v sredo, 7. aprila, v Novi vasi na Blokah izmerili rekordno nizke temperature, saj se je živo srebro spustilo do -20,6 stopinje Celzija. Zapisali so, da gre za nov uradni aprilski slovenski rekord. V Babnem Polju je bilo v sredo zjutraj -19,8 stopinje Celzija, v najhladnejši primorski vasi, v Zadlogu pri Črnem Vrhu nad Idrijo, pa so namerili kar -19,5 stopinje Celzija.

foto: Franc Habe

Le dan prej, v torek, ko je celotno državo presenetil sneg, so v tej isti vasi, v Zadlogu, namerili največjo količino novozapadlega snega ta dan v Sloveniji in sicer 35 centimetrov. Kot povedo starejši domačini, so bile včasih take zimske razmere aprila stalnica, nizkih temperatur pa so vajeni še danes. Podnebje je zaradi nadmorske višine in mešanja celinskih in sredozemskih vplivov ostro.

Kot pa poroča Lovrenc Habe, mraz in sneg nista edina vremenska presežka. Ob močnejših in dolgotrajnejših padavinah, zlasti pa zgodaj spomladi, ko so tla zamrznjena, polje zalije voda. Nekateri domačini se morajo zato v službo peljati s traktorjem. Dobra plat zgodbe pa je, da so predniki vedeli, kaj delajo. Ob poplavah, tudi tistih stoletnih, v Zadlogu ne zalije nobene hiše, saj so vse zgrajene na višjih točkah in na obrobju planote.