Izjemna sezona v vseh pogledih

Objavljeno: petek, 18. 12. 2020 ob 14:14 - podosobljeno: ponedeljek, 21. 12. 2020 ob 11:29 | Avtor besedila: Jaka Kenk

Čeprav so bili v črnovrškem klubu že v začetku leta priča številnim obolenjem, so to pripisali zimskemu obdobju nikakor pa predhodnici koronavirusa, ki jim je kasneje bistveno zaznamoval sezono 2020.

foto: prijavim.se

Z zimskimi bazičnimi pripravami v hrvaški in slovenski Istri, ki so jih izvedli v mesecu februarju, so želeli tekmovalce čim bolje pripraviti na začetek sezone. Večina tekem slovenskega pokala je bila s koledarjem namreč določena v obdobju spomladanskih mesecev z vrhuncem – državnim prvenstvom 5. julija v Črnem Vrhu. Razglašena epidemija v sredini meseca marca pa je postavila »vse na glavo«. Zaradi preprečitve širjenja epidemije so bili začasno prepovedani vsi skupinski treningi, odpovedana ali preložena na jesensko obdobje pa so bila tudi vsa tekmovanja tako doma kakor tudi v tujini. S sproščanjem ukrepov so v drugi polovici meseca maja pričeli s treningi starejših kategorij, z začetkom meseca junija pa tudi z najmlajšimi. Istočasno so pričeli z razreševanjem organizacijskih dilem (nastop tujcev, dovoljeno število tekmovalcev in gledalcev, zagotavljanje varnostne razdalje in drugih priporočil NIJZ, dovoljenje upravne enote da ali ne) v zvezi z organizacijo državnega prvenstva in istočasno prve tekme slovenskega pokala v krosu.

Ker je bilo tekmovanje v Črnem Vrhu eno prvih tekmovanj v gorskem kolesarstvu v srednji Evropi, je bil interes tujcev za nastop na tekmi izreden. Če bi lahko akceptirali vse napovedane nastope, bi v Črnem Vrhu imeli mali svetovni pokal, saj bi na tekmi nastopilo kar nekaj najboljših gorskih kolesarjev in kolesark sveta. Zaradi preprečitve vnosa virusa iz tujine, so bili prisiljeni udeležbo omejiti le na tekmovalce s slovenskim državljanstvom. Vseeno se je državnega prvenstva udeležilo 192 tekmovalk in tekmovalcev iz 22 slovenskih klubov. Tekmovanje je bilo izvedeno v lepem sončnem vremenu, uspešno tako z organizacijskega kakor tudi rezultatskega vidika za domači klub.

Na državnih prvenstvih je MBK Črni Vrh v letu 2020 osvojil 20 medalj, od tega devet zlatih, štiri srebrne in sedem bronastih. 

MBK Črni Vrh je na prvenstvu osvojil trinajst medalj od tega šest zlatih, tri srebrna in štiri bronasta. Državni prvaki so postali Lan Rupnik (U9), Urban Lampe (U11), Eva Terpin (U13w), Tine Terpin (U15), Jakob Klemenčič (U19) in Matevž Govekar (U23). Uspešnejši od domačega kluba so bili le člani kamniškega Calcit bike kluba z osvojenimi sedmimi naslovi državnega prvaka.

Po državnem prvenstvu so v klubu nadaljevali s treningi, v upanju, da bo jesenski del slovenskega pokala po izvedenih tekmah številčnejši. Vendar pa je drugi val epidemije jeseni omogočil le izvedbo dveh tekem v Kočevju in Ajdovščini. Tri pokalne tekme v sezoni bodo zapisane v zgodovino, saj tako maloštevilnih tekem še ni bilo nikoli organiziranih v Sloveniji.

V sezoni 2020 sta bila poleg državnega prvenstva v krosu organizirana še državna prvenstva v spustu in enduru, na slednjem je v kategoriji elite postal državni prvak Vid Peršak, odpadli pa sta državni prvenstvi v vzponu in maratonu. Za razliko od gorskega kolesarstva so v cestnem kolesarstvu izpeljali vsa načrtovana državna prvenstva.

Na državnih prvenstvih je MBK Črni Vrh v letu 2020 osvojil 20 medalj, od tega devet zlatih, štiri srebrne in sedem bronastih. Z omenjenim številom je za deset medalj zaostal za lanskoletnim številom.

V končni razvrstitvi slovenskega pokala v krosu je črnovrški klub v klubski konkurenci tako med najmlajšimi (kategorije U7 do U17) kakor tudi med starejšimi (U19 do veteranov) osvojil drugo mesto. Med posamezniki so tekmovalci dosegli petnajst uvrstitev med najboljše tri. V slovenskem pokalu so zmagali Lan Rupnik (U9), Urban Lampe (U11), Eva Terpin (U13w), Tine Terpin (U15), Daša Mlakar (U17w) in Jakob Klemenčič (U19).

V mesecu oktobru je bilo izpeljano tudi svetovno in evropsko prvenstvo v krosu. V sklopu slovenske reprezentance sta na prvenstvu nastopila Matevž Govekar in Jakob Klemenčič. Na svetovnem prvenstvu v Leogangu v Avstriji sta dosegla tudi najboljši uvrstitvi – Matevž Govekar enajsto mesto s slovensko štafeto, Jakob Klemenčič pa je bil v krosu mladincev osemnajsti.

Kljub navedenemu, v klubu sezono 2020 ocenjujejo kot uspešno. Upajo, da bo sezona 2021 ponovno »normalna« – to pomeni, da bodo imeli tekmovalci motivacijo na treningih, ki pa jim jo predstavljajo kasnejši nastopi na tekmovanjih, preverjanje svoje pripravljenosti s sovrstniki in druženje z njimi.