V vrtcu sejejo božično žito

Objavljeno: četrtek, 17. 12. 2020 ob 13:42 | Avtorica besedila: Daša Rupnik

Božično žito po tradiciji lahko sejemo v mesecu decembru v treh terminih. 4. decembra na god svete Barbare, 8. decembra na Marijin praznik in 13. decembra na god svete Lucije. Sejanje božičnega žita sega že v daljno preteklost in nosi posebno simboliko. Včasih so ljudje sejali božično žito, saj so verjeli, da naj bi bila tako letina v prihodnjem letu obilnejša.

Leto 2020 je bilo za mnoge izmed nas posebno leto. Leto, v katerem smo se žal morali soočiti z neznanim virusom, ki nam je kar pošteno spremenil določene življenjske navade in ravnanja. V Vrtcu Idrija se trudimo, da kljub vsemu leto izpeljemo kar se da uspešno in zdravo ter zagotovimo varno, igrivo, bogato in poučno okolje za vse naše otroke.

Odločili smo se, da tudi otroci svoje starše presenetijo s svojim lončkom božičnega žita. Malčki so se navdušeno lotili dela. Lonček so napolnili z zemljo. Nato so posejali seme božičnega žita. Lončke smo postavili na topel in svetel prostor. Z navdušenjem žito sedaj tudi vestno škropijo z vodo in z velikim navdušenjem pričakujejo, da seme vzklije.

Pregovor pravi: »Kar seješ, to žanješ.« To vsekakor drži, zato v teh prazničnih dneh, poleg žita, »posejmo« še ljubezen, srečo in razumevanje. Kajti to bomo potem v naslednjem letu tudi »poželi«.