V sedmih občinah ni uradno okuženih

Objavljeno: 3. 4. 2020 ob 8:01 - Avtor: spletno uredništvo

Kot so potrdili na regijskem štabu Civilne zaščite v Novi Gorici, se je včeraj povečalo število okuženih v regiji. Skupno število uradno potrjeno okuženih oziroma obolelih v regiji je zdaj 15 in to, še naprej, v šestih od 13 občin: Idrija 5, Tolmin 4, Nova Gorica 3 ter v občinah Šempeter - Vrtojba, Cerkno in Bovec po 1 potrjeno okuženi.

koronavirus_0.jpg

V vseh 13 občinah severne Primorske je glavna skrb odgovornih kako zagotoviti dovolj zaščitne opreme za vse najbolj izpostavljene, pa tudi za vse občane. Zato ne preseneča, da je v večini občin že stekla izdelava mask za osebno uporabo ali pa se nanjo pripravljajo. V občini Miren - Kostanjevica so maske tudi že začeli deliti gospodinjstvom. V Bovcu so jih delili pred trgovinami, predvsem starejšim občanom. V občini Ajdovščina so maske domače izdelave WaM 1 dostavljali  lokalnim podjetjem. Veseli pa so bili tudi donacije 1.000 kirurških mask in štirih brezstičnih termometrov. 
Vipavski štab Civilne zaščite je Centru starejših Pristan zagotovil 150 kirurških mask. Razveseljiv pa je tudi podatek, da je stanje zaposlenih in varovancev v Varstveno delovnem centru Ajdovščina – Vipava in Cirius Vipava dobro.
V Novi Gorici se povečuje število razdeljenih toplih obrokov. Včeraj so jih razdelili že 116, od tega 25 brezdomcem, 91 pa starejšim oziroma socialno ogroženim osebam in otrokom. Ob tem v mestni občini zaznavajo problematiko oskrbe oseb (nege) na domu po odpustu iz bolnišnice.  Službe, ki se ukvarjajo s tovrstnimi nalogami, novih oskrbovancev namreč ne sprejemajo več. Ob večanju obveznosti, predvsem pri oskrbi občanov na domu, je nadvse dobrodošla novica o prevzemu dveh vozil, ki jih je Civilni zaščiti na uporabo dalo podjetje Trgo ABC. 
Kobariški štab Civilne zaščite, katere poveljnik je Aleksander Vončina, je posredoval pri pobudi centra obšolskih dejavnosti Kavka na Livku, da se pravočasno rešijo živila, ki bi jim v naslednjih mesecih potekel rok uporabe. Tako so ta bila predana območnemu združenju Rdečega križa Tolmin. 
V občini Bovec predvsem rešujejo težave s tujci, ki so tu nastanjeni in ki še nimajo urejenega začasnega prebivališča. V Cerknem pa je občinski štab Civilne zaščite z nasveti pomagal pri načrtovanju razkuževanja večstanovanjskih stavb.