V raziskovanju in poučevanju neizmerno uživa

Objavljeno: torek, 4. 5. 2021 ob 15:19 | Spletno uredništvo

Dr. Sonja Rutar je pred mesecem prejela visoko priznanje Univerze na Primorskem. Poučuje na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, kjer se v tem šolskem letu v različnih programih izobražuje skoraj dva tisoč študentov. Ob tej priložnosti je posebej za TV studio Idrijskih novic spregovorila o delu na univerzi, razvoju pedagoške znanosti in razvojnih dilemah.

Sonja Rutar je priznala, da je bila priznanja vesela, saj je ob tem ugotovila, da njeni kolegi raziskovalno in pedagoško delo spoštujejo in cenijo. Sama je nosilka predmetov na dodiplomskem in podiplomskih študijskih programih. Povezovanje vseh polj pa je za uspešen razvoj univerze neobhodno. To potrjuje tudi s tem, da deluje na širokem raziskovalnem polju, kar vključuje tako predšolsko vzgojo, edukacijske vede, inkluzivno pedagogiko, zgodnje učenje ter izobraževanje odraslih ter razvoj kariere.

Kot sama pravi, pa je posebej dragoceno povezovanje fakultete s pedagoško prakso tako v šolah kot tudi v vrtcih. Ob tem ne prezre dejstva, da se strokovnjaki za to področje iz Evrope čudijo modelu v Sloveniji, saj pri nas kot družba veliko skrbi in tudi sredstev vlagamo v ohranjanje kakovostnega otroškega varstva in vzgoje. Takega modela v drugih državah nimajo in zato v Slovenijo in tudi v Koper prihajajo raziskovalci iz različnih držav po informacije o načinih organiziranja pedagoškega izobraževanja.

Dr. Sonja Rutar

je podpisala več kot 100 znanstvenih in strokovnih del,

izpeljala 52 predavanj in gostovanj na tujih univerzah in

bila 44 študentom mentorica ali somentorica pri njihovih zaključnih delih.

VIDEO POSNETEK

sonja-rutar-4-5-2021-3.jpg

AUDIO POSNETEK

dr. Sonja Rutarizredna profesorica na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem
00:00 / 15:57
navednice-modre_edited.png

Bojim se, da bi spregledali v kašnih razmerah živimo in kakšne možnosti imamo. To, da imajo naše mame porodniški dopust eno leto, v Belgiji pa nekaj tednov, je za nas nepredstavljivo. Ali pa to, da morajo belgijski otroci pri treh mesecih v vrtec, in to v vrtec, kjer so skoraj neizobraženi vzgojitelji ... Ko spoznamo sisteme v drugih državah, začnemo ceniti naš sistem.

Sonja Rutar je bila štiri leta tudi prorektorica Univerze na Primorskem. Na lastno željo pa se je po izteku mandata vrnila na Pedagoško fakulteto, saj se tam najbolje počuti. Uživa v delu z mladino in v raziskovanju ter mednarodnih povezavah. Sama priznava, in to spoznavajo tudi sodelavci, da je

pri vsakem delu perfekcionistka. Vedno dosledna svojim načelom odličnosti vztraja pri tem, da mora biti delo opravljeno po najboljših močeh.

Sama dobro pozna šolski prostor v državi. Neskončno jo žalostijo primeri, ko so ugledna mesta izgubila srednješolske programe na področju izobraževanja. S tem misli na ukinitev vzgojiteljske srednje šole, ki so se ji Idrijčani pred desetletji prelahko odpovedali. Prepričana je, da je pedagoška srednja šola za vsak kraj izjemnega pomena, saj ga bogati na številnih področjih.

Kaj dobrega bo ostalo po tej epidemiji na področju šolstva in izobraževanja, pa si poglejte v posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic.