V ospredju medicinske sestre

Objavljeno: 7. 4. 2020 ob 9:06 - Avtor: spletno uredništvo

Letos današnji svetovni dan zdravja postavlja v ospredje medicinske sestre in babice ter pomen, ki ga zanje pomeni podpora skupnosti. Medicinske sestre po vsem svetu se v času epidemije usmerjajo zlasti v zaščito najranljivejših, za katere je okužba s koronavirusom resna grožnja, je po poročanju STA poudarila predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman.

sestre-7-4-20.jpg

Medicinske sestre, tehniki zdravstvene nege in babice opravljajo plemenit poklic, ki pa je v samostojni Sloveniji postal podcenjen in deficitaren. »To je poklic, kjer denar ne odtehta težkih pogojev dela,« je navedla Monika Ažman, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege - zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov.

Tudi Svetovna zdravstvena organizacija WHO je spomnila, da so medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci v prvih vrstah pri skrbi za nego vseh, ki so zboleli za boleznijo Covid-19. Ob tokratnem svetovnem dnevu želijo pregledati trenutni položaj medicinskih sester in njihovega dela po vsem svetu. S partnerji bodo pripravili vrsto priporočil za večjo moč medicinskih sester in babic.

To bo po prepričanju Svetovne zdravstvene organizacije nujno, če naj bi dosegli tako cilje na ravni posameznih držav kot tudi globalne cilje, ki se nanašajo denimo na dostopnost zdravstva. Zaposleni morajo imeti dovolj moči, da bodo lahko vsakomur in povsod nudili storitve, ki jih potrebuje, so pozvali. Svetovni dan zdravja obeležujemo 7. aprila že vse od leta 1948, ko je bila ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija.