V Mestno dnevno sobo brez copat

Objavljeno: sreda, 26. 5. 2021 ob 7:44 | Avtorja besedila: Tina Lisac in Tilen Božič

V starem mestnem jedru v Idriji je svoj prostor dobila »Mestna dnevna soba Pr’ Golitu«. Tukaj ne potrebujemo ne copat ne televizije, samo dobro voljo, da vstopimo, si v teh težkih časih vzamemo čas za someščane in skupaj oživimo mestni duh Idrije. Še pred izbruhom epidemije se je pokazalo, da ustaljene družbene strukture počasi razpadajo, da se krhajo vezi med ljudmi, ranljive skupine pa postajajo vse številčnejše. Epidemija virusa covid-19 je ta proces le pospešila in sedaj bolj kot kadarkoli potrebujemo voljo in prostor, kjer bomo lahko ponovno krepili človeške vezi ter oživili občutje skupnosti, tovarištva in solidarnosti med ljudmi, ki je bilo tako značilno za mesto z rudarsko preteklostjo.

goli-26-5-2021.jpg
goli-26-5-2021-2.jpg

Ideja o Mestni dnevni sobi se je porodila že pred leti, ko se je v projektu City Center Doctor, ki je del evropskega programa URBACT, namenjenega zagotavljanju podpore mest pri oblikovanju novih politik in ukrepov pri reševanju težav sodobnih mest, oblikovala lokalna delovna skupina prostovoljcev z razmišljanjem o načinu, kako bi številne občane vključili v oživljanje mestnega jedra. Takrat se je prepoznalo specifične probleme v mestnem jedru ter pripravilo nabor rešitev in prijemov, ki bi pomagali pri odpravljanju teh problemov. V naslednjem koraku se je Idrija vključila v URBACT projekt Re-grow City, kjer smo iz nemškega mesta Altena prenesli in za lokalne značilnosti prilagodili nevladno (NVO) platformo, ki je zaživela v obliki naše Mestne dnevne sobe. 

Občina Idrija je nadalje s pomočjo Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije, ki je kot zunanja strokovna pomoč sodelovala že v obeh preteklih projektih, na tej podlagi v okviru operacije LAS zagotovila sredstva za izvajanje projekta »Krepitev skupnosti« in s tem med drugim ustvarila delovno mesto koordinatorja, ki je skoraj v celoti sofinancirano iz evropskih sredstev. Koordinator bo v Mestni dnevni sobi organiziral aktivnosti in povezoval ustvarjalno energijo v mestu Idrija. Potrebe po koordinatorju so bile zaznane že v preteklih projektih, a sredstev takrat še ni bilo na voljo. Z načrtovanjem večjega obsega aktivnosti pa angažiranje in vodenje na prostovoljni ravni ni več mogoče, saj si želimo, da bi bil prostor redno odprt in na ta način dostopen za prebivalce naše občine.

navednice-rdece_edited.png

Dnevna soba Idrije prinaša v mesto prepotrebno svežino. Vsi smo v teh dneh naveličani ukrepov za zajezitev epidemije. Virus se počasi poslavlja in Idrija meščanom in vsem obiskovalcem ponuja prostor za srečevanje, izmenjavo mnenj, igranje družabnih iger, poslušanje predavanj ali pogovor kar tako. Nosilci projekta si želimo, da bi dnevna soba Pr’ Golitu postala srce tega mesta, ki bi poganjalo številne dejavnosti. Mestni trg to pozno pomlad kliče po dogajanju. Za pravi uspeh projekta pa je nujno tudi tvorno sodelovanje vseh občanov. Pridite torej 4. junija na Mestni trg k Golitu, ko bodo vrata dnevne sobe odprta za vse obiskovalce.

TILEN BOŽIČ

koordinator projekta

Mestna dnevna soba Pr’ Golitu je torej tu, na začetku svojega poslanstva. Prav kmalu, takoj ob odpravi strožjih ukrepov glede druženja, se bo ponovno odprla za vse vas – meščane, naključne obiskovalce, za vse srčne ljudi, ki se zavedate svoje vloge v skupnosti in s svojimi kreativnimi idejami ter voljo do sodelovanja omogočate, da sami soustvarjamo svoje okolje, svoje mesto Idrija. V kratkem za vas pripravljamo dan odprtih vrat, ki bo ob upoštevanju zdravstvenih ukrepov naznanil začetek sproščenega druženja v javnem prostoru kot nekakšen obet nekih lepših, svobodnejših časov. S tem v mislih naj velja vabilo: »Se widma hmal Pr’ Golitu!’«

Mestna dnevna soba svojo zgodbo zagotovo nadaljuje tudi širše, saj je bila kot ena izmed petih dobrih praks v EU že potrjena v sklopu programa URBACT, ki bo omogočil prenos v druga slovenska mesta. Inštitut za politike prostora (IPOP) in Občina Idrija bosta pet izbranih mest vodila skozi postopek do vzpostavitve svoje platforme, ki naslavlja tovrstne težave sodobnega časa. Sodelovanje, povezovanje in učenje je ključ do uspeha.

Kaj torej je Mestna dnevna soba Pr’ Golitu? To je odprt prostor za sproščeno vsakodnevno druženje in izvajanje aktivnosti, namenjenih vključevanju širše javnosti, ki jih bodo pripravljeni organizirati aktivni posamezniki, društva ali organizacije. Vse aktivnosti bodo brezplačne in namenjene tako vsem prebivalcem kot tudi naključnim obiskovalcem Idrije. V času, ko ne bo organiziranih aktivnosti, bo Mestna dnevna soba namenjena spontanemu druženju. Prostor je opremljen kot prava udobna dnevna soba, dostopen tudi tistim, ki težje premagujejo stopnice. Mestna knjižnica Idrija je že zagotovila nekaj knjig in revij, na voljo so družabne igre in miza za šah, stoli in mizice, primerne za klekljanje ali igranje briškule, bralni kotiček z udobnim kavčem, na ponovni zagon čaka mestno otroško igrišče ... Predvsem pa je naša velika želja, da prostor zaživi in postane stičišče vsakodnevnih srečevanj in druženj v samem mestnem jedru. Mestna dnevna soba bi morala zaživeti že v letu 2020, a na žalost je druženje in redne aktivnosti preprečila epidemija covida-19. Se pa v trenutnih razmerah že pripravljajo aktivnosti, ki bodo prilagojene veljavnim epidemiološkim ukrepom, obenem pa se z razvojem »normalnega« modela Mestne dnevne sobe razvija tudi model, ki bo omogočil delovanje v omejeni izvedbi tudi v času morebitnih prihodnjih omejitev. Držimo pesti, da bo le-teh čim manj.