V Ljubevču že 150 ton embalaže

Objavljeno: petek, 6. 3. 2020 ob 7:31

Med komunalna podjetja, ki imajo resen problem zaradi kopičenja odpadne embalaže, po novem sodi tudi idrijska komunala. Zbirni center v Ljubevču je poln odpadne embalaže, ki je noče odpeljati nihče.

odpadki-5-6-3-020.jpg

Gre za odpadno embalažo, ki je v zbirnem centru ostala še od lanskega leta. Napoved nekdanjega direktorja, da bodo vso embalažo odpeljali takoj po sprostitvi prometa skozi Zalo, se ni uresničila. Občani občin Idrija in Cerkno pridno ločujejo odpadke, a s tem komunali povzročajo tudi težave. Ločeno zbrano odpadno embalažo bi moral prevzeti koncesionar, a se na javni razpis Ministrstva za okolje za odvoz embalaže iz celotne zahodne Slovenije v zadnjem poskusu ni prijavil nihče. Tako idrijska komunala deli usodo s še ostalimi komunalnimi podjetji zahodne Slovenije in kliče na pomoč državo in javnost.

Vršilec dolžnosti direktorja idrijskega komunalnega podjetja Marjan Mržek ima v tej situaciji skoraj zvezane roke. Komunalni delavci redno odvažajo ločeno zbrano embalažo in jo odlagajo v zbirnem centru v Ljubevču. Tam se je nabralo že okoli 150 ton embalaže. Polovica te količine predstavlja embalaža, ki je ostala še iz lanskega leta, preostanek pa so Idrijčani in Cerkljani zbrali v tem koledarskem letu.

Avtor: Damijan Bogataj

odpadki-2-6-3-020.jpg
odpadki-4-6-3-020.jpg
mrzek---6-3-020.jpg
navednice-rdece.jpg

Požar bi gasilci gotovo prej ali slej ukrotili, veliko nevarnost za okolje pa bi predstavljala požarna voda, ki bi se ob gašenju stekala v Ljubevščico in od tam v Idrijco in Sočo.

 

Marjan Mržek

vršilec dolžnosti direktorja

Kot je za Radio Slovenija povedal vršilec dolžnosti direktorja Marjan Mržek, so zmogljivosti zbirnega centra v Ljubevču zapolnjene do zadnjega kotička. »Če bi se strogo držali uredbe o zbiranju in ločevanju odpadkov, bi morali že prenehati z dovažanjem ločeno zbrane embalaže v zbirni center,« je povedal Marjan Mržek. Idrijska komunala nima stroja za baliranje embalaže, zato vso pripeljano embalažo skladišči na prostem, kar predstavlja tudi potencialno nevarnost za okolje. Posebej se bojijo izbruha požara, ki bi nastal zaradi samovžiga odpadne embalaže. »Požar bi gasilci gotovo prej ali slej ukrotili, veliko nevarnost za okolje pa bi predstavljala požarna voda, ki bi se ob gašenju stekala v Ljubevščico in od tam v Idrijco in Sočo,« še opozarja Marjan Mržek in dodaja, da bi bile te vode zelo obremenjene s strupenimi snovmi in zato okolju ter vodnemu življu v Ljubevščici, Idrijci in Soči zelo nevarne.

Zbirni center v Ljubevču ob gradnji ni bil predviden za dolgo skladiščenje tako velikih količin ločeno zbrane embalaže. Po osnovni zasnovi je namenjen pretovarjanju zbranih odpadkov in nikakor ne skladiščenju. Zato tudi nima zagotovljenih lovilcev onesnaženih voda, ki bi v primeru požara varovali vodotoke pred onesnaženjem.

»Osebno sem zelo razočaran nad tem, kar se z odpadki dogaja v državi,« je za Radio Slovenija novinarki Nini Brus še povedal vršilec dolžnosti direktorja Komunale Idrija Marjan Mržek. Da je položaj zelo resen, pa gre sklepati tudi iz informacije, da so razmere v Ljubevču in potencialne nevarnosti za okolje obravnavali na izrednem zasedanju občinskega štaba za civilno zaščito.

odpadki-3-6-3-020-12-2.jpg
odpadki-1-6-3-020.jpg