V Idriji že pet okuženih

Objavljeno: četrtek, 2. 4. 2020 ob 7:40 / zadnji poseg: 2. 4. 2020 ob 8:09 - Avtor: Damijan Bogataj

Na severnem Primorskem so bili v sredo, 1. aprila, potrjeni trije novi primeri okužbe s koronavirusom in sicer dva v občini Tolmin in eden v občini Idrija. Skupno število uradno potrjeno okuženih oziroma obolelih v regiji je zdaj 14 in to, še naprej, v šestih od 13 občin. V Idriji je pet okuženih, v Tolminu štirje, v Novi Gorici dva ter v občinah Šempeter - Vrtojba, Cerkno in Bovec po en primer.

obcina-idrija-korona-2-4-2020.jpg

Občinski štabi iz občin v regiji poročajo o težavah pri dobavah osebne zaščitne opreme za vse, ki bi jo nujno potrebovali. Zato je razveseljivo, da je vse več pobud in akcij za šivanje mask in samooskrbo znotraj občin. Tako so, razen v ajdovski in novogoriški, maske začeli šivati tudi v idrijski, cerkljanski in briški občini. V Vipavi se pripravljajo na izdelavo pralnih mask.

Občine si prizadevajo zagotoviti dovolj računalniške opreme za vse učence, ki le-te doslej niso imeli. Tako so v Idriji starši lahko prevzeli deset kompletov opreme, v Novi Gorici pa pri tem pomagajo prostovoljci, saj poskušajo vsem zagotoviti tudi dostop do interneta. V domala vseh občinah vabijo k delovanju še nove prostovoljce, kajti nalog je vse več. Sploh pri skrbi za starejše.

Tudi danes se občinski štabi Civilne zaščite, razen že z ustaljenimi nalogami in obveznostmi, srečujejo s številnimi vprašanji občanov predvsem glede odloka o prepovedi gibanja izven občin. Uspešno se rešujejo posamezni konkretni in specifični primeri. Je pa tudi vse več povpraševanja glede možnosti urejanja stalnega in začasnega bivališča v posamezni občini.

V Vipavi iščejo rešitve za enega brezdomca, v Novi Gorici pa je potrebovala pomoč starejša gospa, ki se je zatekla v eno izmed lekarn in se ni znala vrniti domov.