V Idriji odkrili novo podvrsto postrvi

Objavljeno: sreda, 1. 4. 2020 ob 10:55 - Avtor: spletno uredništvo

Tako kot vsako leto so tudi letos, na današnji 1. april, odprli ribolovno sezono na reki Idrijci. Letos posebno zanimanje za novo odkrito podvrsto postrvi.

riba-2-1-4-020_edited.jpg
riba-3-1-4-020.jpg

Z Inštituta za razvoj novih ribjih vrst v Krkavčah so sporočili, da so zaključili preverjanje genskega materiala nove podvrste soške postrvi, tip topilnica. Gre za ribjo vrsto, ki so jo lansko leto odkrili v reki Idrijci na območju od nekdanjega topilniškega mostu do Spodnje Idrije. Pozornost ribičev so pritegnili neobičajno veliki primerki soških postrvi, ki so jih uplenili v okviru rednega odlova. Ko pa so nekaj primerkov oddali na preparacijo, so različni preparatorji poročali o nenavadnih podrobnostih. Pri več primerkih tam uplenjenih rib so v trebušni votlini, po odstranitvi prebavnega trakta, odkrili posebne mešičke, ki so bili napolnjeni z doslej preparatorjem neznano tekočino. Izkazalo se je, da gre za živo srebro v metilni obliki. Zakaj so velike postrvi samo na tem predelu razvile te posebne mešičke, še ni znano. O prvih ugotovitvah so že obvestili pristojne organe in tudi Inštitut za ribištvo Slovenije. Ddr. Štefan Wilderer, predstojnik tega inštituta, je za Idrijsko tiskovno agencijo potrdil, da so na podobne primerke že naleteli v nekaterih rekah, ki tečejo mimo velikih dnevnih kopov ali skladišč jamske jalovine. Podoben, ampak bistveno manjši primerek, so pred leti uplenili ribiči na sotočju reke Meže s potokom Šumcem v Mežici. Tam ribe v mešičkih niso imele živega srebra, kot v Idriji, ampak svinec. Amaterski ribiči so bili v obeh primerih pozorni na ulovljene ribe predvsem zaradi tega, ker so bile postrvi zelo težke. Kasneje so preparatorji po odstranitvi trebušnih mešičkov, ki so bili polni živega srebra v Idriji ali svinca v Mežici, nedvoumno potrdili, da gre prekomerno težo pripisati vsebini trebušnih mešičkov.

Pri več primerkih tam uplenjenih rib so v trebušni votlini, po odstranitvi prebavnega trakta, odkrili posebne mešičke, ki so bili napolnjeni z doslej preparatorjem neznano tekočino. Izkazalo se je, da gre za živo srebro v metilni obliki. Zakaj so velike postrvi samo na tem predelu razvile te posebne mešičke, še ni znano.

riba-1-1-4-020.jpg

Med prvimi je idrijskim ribičem čestitala direktorica Zavoda za turizem Idrija Valerija Verhovnik, ki je poudarila pomen znanstvenega proučevanja narave in povezovanja regij znotraj Slovenije.

Ribiška družina Idrija, ki bo zaradi letošnje okrnjene ribolovne sezone beležila velik upad prodanih ribolovnih dovolilnic in s tem prihodkov v društveno blagajno, računa, da bodo del tega izpada lahko nadomestili s prihodki od povečanega zanimanja ribičev za lov v revirju od topilniškega mostu do Fare. Člani mladinske sekcije že pripravljajo posebno tekmovanje v tem, kdo ujame ribo z največ živega srebra. Kdaj bodo s tekmovanjem začeli, še ni znano.

Med prvimi je idrijskim ribičem čestitala direktorica Zavoda za turizem Idrija Valerija Verhovnik, ki je poudarila pomen znanstvenega proučevanja narave in povezovanja regij znotraj Slovenije. Ker je sama ponosna Korošica, gre utemeljeno pričakovati, da bodo v prihodnje zaživele nove oblike navezav med Idrijo in Mežico. Za prvega vodiča ekskurzije iz Idrije v Mežico pa so izbrali Marijana Beričiča, ki je v mladih letih tam obiskoval rudarsko šolo.