V Črnem Vrhu demenci prijazna točka

Objavljeno: 10. februarja 2020 ob 10:44 / posodobljeno: 10. februarja 2020 ob 11:05

V mesecu januarju so v Domu za starejše Bor v Črnem Vrhu nad Idrijo odprli »Demenci prijazno točko«. Ta je namenjena osebam z demenco, svojcem, vsem zaposlenim, kot tudi vsem v lokalni skupnosti, saj je pomembno, da se prepozna osebe z demenco in da se jim pomaga.

vita-dom-10-2-2020

Ob odprtju »Demenci prijazne točke« so v domu pripravili prireditev, na kateri so nastopali domači Žoga bend in stanovalci, ki so predstavili življenjske zgodbe. Demenci prijazno točko sta odprli predstavnica Društva Spominčica Jelena Stepanovič in direktorica doma Alenka Gantar, ki je po odprtju povedala: »Zaposleni imamo potrebno znanje in informacije o demenci, pomagamo z informacijami o prvih znakih demence, o komunikaciji z dementno osebo, kako pomagati, če se taka oseba izgubi in ne zna domov, ... Nudimo informacije kam po nadaljnjo pomoč in podporo ter o možnostih in postopkih namestitve na oddelku za demenco. Naš prispevek bo droben kamenček v mozaiku, ki ga kot družba gradimo že dolga leta.«

Demenca postaja vedno večji zdravstveni, socialni in finančni problem sodobne družbe. Po znanih podatkih ima demenco približno 33.000 prebivalcev Slovenije, po predvidevanjih naj bi leta 2040 za omenjeno boleznijo zbolelo že 48.000 prebivalcev. Prva Demenci prijazna točka je bila odprta leta 2017 v uradu varuha človekovih pravic. Odtlej so jih odprli že 210.

Avtor: spletno uredništvo

navednice-rdece.jpg

Zaposleni imamo potrebno znanje in informacije o demenci, pomagamo z informacijami o prvih znakih demence, o komunikaciji z dementno osebo, kako pomagati, če se taka oseba izgubi in ne zna domov, ... Nudimo informacije kam po nadaljnjo pomoč in podporo ter o možnostih in postopkih namestitve na oddelku za demenco. Naš prispevek bo droben kamenček v mozaiku, ki ga kot družba gradimo že dolga leta.

Alenka Gantar

dom-za-starejse
navednice-rdece.jpg

V središču naj bo človek in ne bolezen. Zato bodimo strpni in prijazni. Vzemimo si čas za jasen in enostaven pogovor. Pristopimo počasi in prijazno, dotaknimo se osebe, ne prepričujmo je v nekaj, česar ne dojame.

dr. Aleš Kogoj

unnamed.png
vita-dom-10-2-2020-2.jpg

Izredni profesor dr. Aleš Kogoj, specialist psihiatrije, ki je bil med ustanovitelji Društva Spominčica, je povedal: »V središču naj bo človek in ne bolezen. Zato bodimo strpni in prijazni. Vzemimo si čas za jasen in enostaven pogovor. Pristopimo počasi in prijazno, dotaknimo se osebe, ne prepričujmo je v nekaj, česar ne dojame.«

Demenca je kronična, napredujoča bolezen, ki jo povzroči propadanje možganskih celic, odgovornih za spomin, mišljenje, orientacijo, razumevanje, računske in učne sposobnosti, sposobnosti govornega izražanja ter presojo. Kaže se kot upadanje kognitivnih funkcij in sicer do te mere, da oseba ni več zmožna skrbeti zase.