KULTURA

V Celju se spominjajo Jožeta Felca

Objavljeno: sreda, 9. 6. 2021 ob 8:38 | Damijan Bogataj

V soboto, 5. junija, je v Domu svetega Jožefa v Celju Združenje slovenskih katoliških zdravnikov organiziralo enajsto Hipokratovo srečanje. V celoti je bilo posvečeno življenju in delu pred desetimi leti preminulemu primariju Jožetu Felcu, ki pa ni bil le zdravnik in predstojnik Psihiatrične bolnišnice ampak tudi mislec, pesnik, pisatelj in urednik.

joze-felc-9-6-2021.jpg

Po mnenju razpravljavcev Jože Felc sodi v krog najuglednejših psihiatrov svojega časa, saj se je kot avtor ali soavtor podpisal pod okoli sto znanstvenih razprav in več kot 800 strokovnih ekspertiz. V svoj literarni opus je vpisal 16 že izdanih in še eno neizdano knjigo.

Leto pred smrtjo se je iz oskrbovanega stanovanja v bolnišnici preselil v Celje. Pokopan je v rodni Spodnji Idriji, kjer je preživel svojo mladost. Na nagrobni plošči je še po njegovem naročilu kamnosek urezal misel Ljubezen je iskanje duše. »Zame Jože Felc ni bil bolnik z multiplo sklerozo, ampak izjemen človek, ki ga je doletela multipla. V njegovi izjemnosti je bil to njegov križ. In ta izjemnost se je potem še toliko bolj potrdila. Ko se ljudje gledamo med sabo, vidimo zunanjost, ampak če bi videli duše, kako drugačna bi bila marsikdaj podoba. Ko srečaš dušo človeka, ko tvoja duša sreča dušo drugega, takrat prideš domov,« je na srečanju povedala Alenka Höfferle Felc.

felc-dogodek-9-6-2021.jpg

Moderatorka Hipokratovega srečanja Alenka Höfferle Felc je dogodek naslovila Psihiater v književnosti – književnost v psihiatru. V odsotnosti Sergeja Valijeva je prebrala njegovo predavanje pod naslovom Vprašanje smisla v izbranih romanih primarija Jožeta Felca. O psihiatrični misli v Felčevem pisanju je spregovoril psihiater Kristijan Sirnik

Udeleženci so si v nadaljevanju srečanja ogledali film Moj čudoviti um režiserja in scenarista Mihe Čelarja in za zaključek še sodelovali na okrogli mizi. V razpravi so svoja razmišljanja o življenju in delu primarija Jožeta Felca predstavili Marko Pišljar, strokovni direktor Psihiatrične bolnišnice Idrija, Janez Bizjak, član revije Kaplje, ter Jože Faganel, nekdanji urednik MD Celje in založnik.

alenka-hoferle-felc-9-6-2021.jpg
navednice-modre_edited.png

Ko se ljudje gledamo med sabo, vidimo zunanjost, ampak če bi videli duše, kako drugačna bi bila marsikdaj podoba. Ko srečaš dušo človeka, ko tvoja duša sreča dušo drugega, takrat prideš domov.

ALENKA HöFFERLE FELC

foto: Jože Potrpin