V Čekovniku našli žgalnico rude

IDRIJA, 4. oktobra – Z jutrišnjim dopoldanskim ogledom starih žgalnic v okolici Idrije se bodo pričeli letošnji Odsevi srebrnega časa. Organizatorji pripravljajo serijo sedmih zanimivih dogodkov in vse povezuje dediščina živega srebra.

hg2019.jpg

Sobotni ogled starih žgalnic bosta vodila Jože Čar in Rafko Terpin, ki sta velika poznavalca geologije in domoznanstva. Udeležence bosta popeljala na širše območje Pringlna, Hleviš in Čekovnika, kjer si bodo ogledali le nekaj od sicer 24 najdišč starih žgalnic v okolici Idrije, kjer so dokazano žgali cinabaritno rudo.

Letošnje poletje so pregled območij žgalnic opravili arheologi iz podjetja Avgusta d.o.o. iz Idrije, ki se profesionalno ukvarja z arheološkimi izkopavanji. Kot so povedali za Idrijske novice, so na omenjenih lokacijah našli ostanke retort, posebnih lončenih posod, v katerih so pred 400 leti žgali rudo. Na terenu so še danes jasno vidna odlagališča in območja žganja. Arheologi so v sodelovanju s CUDHg merili tudi hlape živega srebra in izmerjene vrednosti Hg so nedvomno potrdile najdbe na teh arheoloških poljih. Raziskavam so prisostvovali tudi znanstveniki iz Japonske, Kanade in Italije, ki so posebej za to priložnost prispeli v Idrijo. Zanimivo pa je, da so ob drugih izkopavanjih rabljene retorte našli tudi v Škofji Loki, kar potrjuje tezo, da so tam lončarji izdelovali retorte za idrijski rudnik.